Volledig scherm
Annemiek Bekkering en Annette Duetz (links). © Pedro Martinez/SAILING ENERGY

WK-goud voor zeilsters Bekkering en Duetz

De zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz zijn opnieuw wereldkampioen in de 49erFX-klasse. De twee prolongeerden de titel zondag voor de kust van Auckland in Nieuw-Zeeland. Het duo finishte in de beslissende medalrace als derde, maar hield de Braziliaanse zeilsters Martine Grael en Kahena Kunze achter zich die als negende de eindstreep passeerden.

Beide duo’s begonnen de dag aan de leiding met netto 76 punten. De regerend wereld- en Europees kampioenen eindigden de laatste twee ‘normale’ races zondag als negende en als vijfde. Grael en Kunze werden vijfde en elfde, waarop de Nederlanders met een kleine voorsprong begonnen aan de medalrace.

Quote

Annemiek en Annette zijn nóg beter en nóg allrounder geworden.

Jaap Zielhuis

Bekkering en Duetz, al zeker van deelname aan de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio, zijn de eerste 49erFX-zeilsters ooit die twee keer op rij de wereldtitel winnen. ,,Het is een hele spannende week geweest met heel wisselende resultaten. De laatste dagen hebben we steady gevaren. In de medalrace stond er best veel wind en golven en hebben we ons eigen plan gevolgd. Heel tof om weer te winnen”, aldus Bekkering.

Bondscoach Jaap Zielhuis was zeer tevreden: ,,Annemiek en Annette zijn nóg beter en nóg allrounder geworden vergeleken met vorig jaar. Twee keer op rij winnen is wel heel speciaal. Zeker in een pre-olympisch jaar waarin de concurrentie het zwaarst is.”

Ook in de 49er deed Nederland goede zaken, Bart Lambriex en Pim van Vugt sloten het toernooi op de achtste positie af en hiermee kwalificeerden ze een Nederlandse boot voor de komende Zomerspelen. Scoren ze op een van de volgende grote toernooien nog een keer een top 8-notering, dan mag het duo zelf in Tokio varen.

,,Bart en Pim hebben een enorm grote stap gezet sinds de zomer”, reageerde Zielhuis. “Ze doen de moeilijke dingen goed: onder stress keuzes maken in het spel met de wind en de 49er onder wisselende omstandigheden hard laten gaan. Dit is een team met nog veel potentie.”

Volledig scherm
Annemiek Bekkering en Annette Duetz. © Getty Images