Volledig scherm
Sceptic © SS YouTube

14-jarige gamer verdient 15.000 euro (!) per maand met Fortnite

Hij is amper 14 jaar oud, maar verdient bakken met geld. Door Fortnite te spelen. ,,Gemiddeld acht uur per dag en in het weekend soms wel 18 uur. Ik zie het als werk.’’ Naar school gaat hij dan ook niet. Maak kennis met Griffin Spikoski.

De tiener uit New York is ontzettend populair op YouTube en streamingsite Twitch. Onder de naam Sceptic plaatste Griffin er amper negen maanden geleden zijn eerste filmpje. Daarin speelt hij Fortnite en geeft hij live commentaar bij de game. Zijn YouTube-kanaal heeft intussen bijna 1,2 miljoen volgers. Hij haalde meer dan 70 miljoen views.

,,Het is eigenlijk een bedeesde jongen’’, zegt zijn vader Chris tegen The Washington Post. ,,Hij hield er nooit van om in de belangstelling te staan. Maar toen hij live commentaar begon te geven bij Fortnite, kwam plots een heel andere persoonlijkheid naar boven.’’ Zijn video’s bleken meteen waanzinnig populair.

Financieel adviseur

Quote

We waren stomver­baasd. Oh hemel, hij heeft daadwerke­lijk wat geld verdiend

Vader Chris

,,Rond juni kregen we de eerste 100 dollar van Twitch’’, vervolgt Chris. ,,We waren stomverbaasd. Oh hemel, hij heeft daadwerkelijk wat geld verdiend’’, lachten we. Vanaf toen ging het snel. ,,Twee maanden later hadden we al een boekhouder en financieel adviseur nodig.’’

In minder dan een jaar verdiende Griffin omgerekend 175.000 euro. ,,Je moet heel toegewijd zijn’’, zegt de 14-jarige zelf. Hij besteedt bijna al zijn tijd aan Fortnite. ,,Minstens acht uur per dag. In het weekend soms wel 18 uur. Het is een beetje als topsport.’’

Huiswerk

Naar school gaat hij niet. De gamer volgt zijn lessen online. ,,Toen hij online plots zo populair werd, waren we bezorgd over hoe dat op school zou lopen. Daarom kozen we voor thuisonderwijs’’, zegt zijn vader, die benadrukt dat huiswerk wel altijd voor gaat.

Quote

Hij doet nu waar hij altijd van gedroomd heeft

Moeder Kathleen

Griffin, die nog een zusje van 10 jaar heeft, is al sinds zijn derde levensjaar verslingerd aan games. ,,Hij doet nu waar hij altijd van gedroomd heeft’’, zegt mama Kathleen Connolly. ,,Ik besefte eigenlijk nooit dat hij zo goed was in het spel. Hij vertelde het me zelf wel. En toen bevestigde plots de hele wereld het.’’

De eerste video die hij op YouTube postte, vorig jaar in juni, werd al meer dan 7,5 miljoen keer bekeken.

Overigens hebben wij in Nederland ook een Fortnite-pro die vanwege zijn carrière stopte met school. Kinderen die dit van plan zijn, krijgen ongetwijfeld een veeg uit de pan van hun ouders. Maar bij Thorben van Berkel thuis in Uden overheerst vooral trots en dankbaarheid.

Kijk hier hoe ook  Thorben bakken met geld verdient met Fortnite: