Aanklagers willen honderden miljoenen van FTX-oprichter afpakken
Amerikaanse openbare aanklagers willen honderden miljoenen dollars van oprichter Sam Bankman-Fried van de failliete cryptobeurs FTX afpakken, als hij schuldig wordt bevonden aan fraude.
FTX, een digitale beurs waar consumenten konden handelen in cryptogeld, werd in november failliet verklaard. Het kwam in de problemen toen cryptokoersen kelderden en er massaal geld werd opgenomen. Miljarden van klanten die bij het bedrijf waren gestald, waren plots verdwenen. Er lopen inmiddels verschillende onderzoeken naar FTX. Oprichter Bankman-Fried wordt onder meer verdacht van fraude en witwassen van geld.
Zo zou Bankman-Fried geld aan het aan FTX gelinkte investeringsfonds Alameda Research hebben overgedragen, dat in het geheim risicovolle beleggingen deed. Daarmee hield hij ook wankelende cryptobedrijven overeind met miljoenenleningen. Door het instorten van cryptomunt Terra kwam Bankman-Fried in de problemen, waardoor hij de tekorten met nog meer geld van zijn klanten moest opvullen.
Het bedrag dat de Amerikaanse autoriteiten nu aan activa willen afpakken van de FTX-oprichter, bedraagt meer dan 700 miljoen dollar, omgerekend ruim 644 miljoen euro. Het betreft een mix van aandelen, contant geld en cryptomunten. Het gaat onder meer om aandelen in Robinhood Markets, een beleggingsapp. Die aandelen worden volgens de slotkoers van vrijdag gewaardeerd op 526 miljoen dollar. Het Amerikaanse ministerie van Justitie meldde eerder al dat het beslag had gelegd op deze aandelen. Die zouden zijn gekocht met een lening van Alameda Research.
Daarnaast heeft de Amerikaanse aanklager zijn oog laten vallen op de meer dan 171 miljoen dollar die op rekeningen onder de naam FTX Digital Markets staat. Ook op die rekeningen is beslag gelegd.
Borgsom
De 30-jarige Bankman-Fried werd vorige maand in de Bahama’s gearresteerd nadat FTX failliet was gegaan. Hij werd vervolgens uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Bankman-Fried kwam in de VS vrij tegen betaling van een borgsom van maar liefst 250 miljoen dollar. Volgens de Amerikaanse justitie gaat het om de ‘grootste voorlopige borgsom ooit’. De voormalige miljardair verblijft bij zijn ouders in Californië en staat onder huisarrest. Hij claimt onschuldig te zijn. Zowel Caroline Ellison (Alameda Research) en Gary Wang (mede-oprichter FTX) hebben wel schuld bekend.
De Bahama’s, waar FTX officieel was gevestigd, hebben ondertussen bezittingen van de failliete cryptobeurs in beslag genomen. Die waren 3,5 miljard dollar waard op het moment van het faillissement. De Caribische staat wil die digitale bezittingen overdragen aan de klanten en schuldeisers van wie ze zijn.
FTX sleept in zijn ook andere partijen mee. Zo heeft Genesis, dat zich bezighield met leningen in cryptomunten, een zogeheten Chapter 11-faillissementsprocedure aangevraagd. Dat moet bedrijven die hun financiële verplichtingen niet meer nakomen in staat stellen actief te blijven terwijl met schuldeisers over een akkoord wordt onderhandeld. De vijftig grootste schuldeisers van Genesis hebben in totaal 3,4 miljard dollar aan vorderingen uitstaan, zo blijkt uit de aanvraag voor uitstel van betaling.
De financiële problemen raken ook het Nederlandse platform voor cryptomunten Bitvavo, want dat bedrijf heeft nog miljoenen uitstaan bij Genesis’ moederbedrijf Digital Currency Group. Zelf benadrukt het bedrijf dat het geen gevolgen zal hebben voor klanten. Het bedrijf staat garant voor het geleende bedrag en zegt het risico van klanten te hebben overgenomen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Twitter maakt toegang voor externe ontwikkelaars betaald
Berichtendienst Twitter gaat vanaf volgende week de toegang voor externe ontwikkelaars op het platform betaald maken, zo meldt het bedrijf in een tweet. -
Cryptobedrijf Genesis begint faillissementsprocedure, problemen raken ook Bitvavo
Cryptobedrijf Genesis is begonnen aan een faillissementsprocedure na aanhoudende betalingsproblemen in de nasleep van het omvallen van cryptobeurs FTX. Het bedrijf probeert met de verkoop van bezittingen geld op te halen, staat in rechtbankdocumenten.
-
Deze apps zijn onmisbaar voor boekenlezers (en -luisteraars)
Lees jij het ene na het andere boek uit of zet je onderweg graag een luisterboek op? Of je nu liever een e-book of papieren boek leest, of toch liever luistert: deze apps zijn onmisbaar voor boekenlezers en -luisteraars. -
-
-
PREMIUMChatGPT / Met video
Kunstmatige intelligentie kan snel scripties ‘schrijven’: ‘Zorgelijk als studenten gaan frauderen’
Studenten in het hoger onderwijs zullen de komende jaren veel vaker hun scriptie of essay mondeling moeten toelichten. Dat is een van de manieren waarop universiteiten hopen een halt toe te roepen aan het gebruik van intelligente software bij het maken van opdrachten. -
PREMIUM
‘Wonderkind’ van de cryptovaluta verliest miljarden, Nederlanders vermoedelijk de dupe
Sam Bankman-Fried, oprichter van het cryptoplatform FTX, was het wonderkind en posterboy van de cryptovaluta, maar hij nam buitensporige risico’s met andermans geld, waardoor miljarden euro’s in rook zijn opgegaan. Vermoedelijk zijn ook Nederlanders daar de dupe van. Experts hopen dat het debacle de regulering van cryptomarkten kan versnellen.