Volledig scherm
AIVD Kerstpuzzel © AIVD Kerstpuzzel

AIVD publiceert weer extreem moeilijke kerstpuzzel

De extreem moeilijke en beruchte kerstpuzzel van de AIVD heeft weer zijn weg gevonden naar het wereldwijde web. De puzzel bestaat dit jaar uit 26 opgaven die zoals gebruikelijk bizar lastig zijn. 

Een greep uit de opgaven: een sudoku met woorden, een zoektocht naar ontbrekende dieren en het speuren naar namen in een afbeelding. Klinkt dat vaag? Dat is precies de bedoeling. De AIVD geeft het advies om de uitdaging als groep aan te gaan. De inlichtingendienst raadt dan wel aan om de groep niet groter te maken dan vier personen.

De AIVD-kerstpuzzel is inmiddels een traditie te noemen. In 2011 begon de veiligheidsdienst met het publiceren van de opdrachten. Dat doet de overheidsinstantie om ‘systematisch en logisch denken te stimuleren’. Inmiddels wordt het opgaveformulier elk jaar tienduizenden keren gedownload. Ingevulde antwoordformulieren komen echter een stuk minder vaak terug: in 2017 slechts 550. 

De makers werken allemaal bij het AIVD-onderdeel Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV), dat het beveiligen van staatsgeheimen als hoofdtaak heeft. Met de puzzel worden geen nieuwe AIVD’ers geworven, hij is puur bedoeld om mensen plezier te verschaffen. ,,Ons doel is vooral om puzzelaars uit te dagen en hen kennis te laten maken met de complexiteit van ons werk. Hoe snel zie jij logische verbanden en kun je de juiste gedachtesprongen maken om de oplossing te vinden?’’, aldus de dienst.

De opgaven downloaden kan hier. Antwoorden zijn tot en met 15 januari 2019 in te zenden via aivdkerstpuzzel2018@minbzk.nl.