De plek waar het slachtoffer werd vermoord.
Volledig scherm
De plek waar het slachtoffer werd vermoord. © Raymon Roersma / ProNews

Amerikaanse rechter: Google hoeft niet mee te werken aan onderzoek naar moord in Groningen

Internetbedrijf Google niet hoeft mee te werken aan het onderzoek naar de moord op Hidde Bergman in Groningen. Dat heeft een Amerikaanse rechter bepaald. Het verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) om gegevens beschikbaar te stellen, is door de rechter afgewezen.

Hidde Bergman werd op 14 mei vorig jaar doodgestoken op het Jaagpad in Groningen. Google kan informatie leveren over personen die rond het tijdstip van de moord in directe omgeving waren. Het bedrijf beschikt over die informatie als die personen op hun mobiele telefoon gebruik hebben gemaakt van diensten van het internetbedrijf. 

Rechter: onvoldoende aanleiding

Het rechtshulpverzoek moest worden getoetst door een Amerikaanse rechter voordat het verzoek bij Google kan worden ingediend. Volgens de rechter is er onvoldoende aanleiding om dit zware middel in te zetten.

Het Nederlandse OM had rekening gehouden met een afwijzing. Volgens de officier van justitie leidt de afwijzing niet tot problemen. Ook zonder de Google-informatie denkt het OM voldoende bewijs te hebben waarop verdachte Milton T. (27) kan worden veroordeeld.

De zaak stond voor vandaag gepland ter voorbereiding op de inhoudelijke behandeling van de strafzaak. Die is op 12 en 13 mei. Milton T. was vandaag niet aanwezig in de rechtszaal.

Hidde Bergman, het slachtoffer van de fatale steekpartij aan het Jaagpad.
Volledig scherm
Hidde Bergman, het slachtoffer van de fatale steekpartij aan het Jaagpad. © Opsporing Verzocht
  1. Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpreteert

    Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpre­teert

    ‘De allervreselijkste emoji’ noemt cartooniste ‘Niet nu Laura’ het. Ze heeft het over de simpele smiley met de neutrale glimlach, de slightly smiling face genaamd. Het internet barst van de memes over hoe we die emoji ervaren. Is hij gewoon blij? Ironisch? Passief-agressief? Zo’n simpele emoji blijkt voor velerlei uitleg vatbaar. Mediapsycholoog Koen Ponnet onthult waarom.