Volledig scherm
© AP

Amerikaanse supercomputers proberen coronavirus te kraken

In de strijd tegen het coronavirus zetten de Verenigde Staten de snelste supercomputers ter wereld in. Die moeten helpen om het virus te doorgronden en een vaccin te ontwikkelen. Onder meer IBM, Amazon, Google, Microsoft en ruimtevaartorganisatie NASA helpen bij het onderzoek, dat maandag is aangekondigd door het Witte Huis.

Wetenschappers kunnen voorstellen doen voor het gebruik van de computersystemen. Die kunnen in razend tempo berekeningen uitvoeren.

Een van de beschikbare supercomputers is de Frontera uit Texas. Dit is de op vier na snelste supercomputer ter wereld. Hij kan 38,75 biljard (miljoen maal miljard) berekeningen per seconde uitvoeren. Een mens die elke seconde een berekening uitvoert, heeft een miljard jaar nodig om te doen wat de Frontera in een seconde doet.

  1. Duitsland klaagt Nederlanders aan die ‘oude NAVO-bunker gebruikten voor cybercrime’

    Duitsland klaagt Nederlan­ders aan die ‘oude NA­VO-bun­ker gebruikten voor cybercrime’

    Vier Nederlanders zijn in Duitsland aangeklaagd voor cybercrime. Ze zouden een oude NAVO-bunker hebben gebruikt als onderkomen voor een zogeheten bulletproof host. Dat is een serverdienst die gebruikers uit het zicht van justitie probeert te houden. Beheerders van zo'n dienst zien meer door de vingers dan reguliere servers. De host werd in september uit de lucht gehaald, na bijna vijf jaar onderzoek. Ook drie Duitsers en een Bulgaar zijn aangeklaagd.