Volledig scherm
© AFP

Apple-baas Tim Cook verdedigt beslissing om Hong Kong-app te verwijderen

In een brief aan zijn medewerkers heeft Apple-ceo Tim Cook de beslissing verdedigd om de app HKmap.live te verwijderen. Met de app konden pro-democratiebetogers in Hongkong de bewegingen van de politie volgen. 

Volgens Cook werd de app misbruikt om politieagenten te lokaliseren en aan te vallen. De beslissing kwam Apple op veel kritiek te staan.

In de brief, die Cook aan alle Apple-werknemers richtte, legt de ceo uit waarom besloten werd de app te verwijderen. ,,Dergelijke beslissingen zijn nooit gemakkelijk en worden zelfs nog moeilijker wanneer ze genomen moeten worden tijdens momenten van publieke verontwaardiging. Uit diep respect voor het werk dat jullie elke dag verrichten, wil ik toelichten hoe we tot deze beslissing zijn gekomen”, klinkt het in de brief, die door The Guardian werd ingezien.

Kwade zin

,,Het is geen geheim dat technologie voor goede en kwalijke zaken kan worden gebruikt: dat is in dit geval niet anders. De app in kwestie zorgde ervoor dat mensen informatie uit konden wisselen over politiecheckpoints (…) en die op een kaart konden aangeven. Dat is op zichzelf goedaardige informatie. Maar we hebben de afgelopen dagen geloofwaardige informatie gekregen van het Hong Kong Cybersecurity en Technology Crime Bureau en van gebruikers zelf in Hongkong dat de app ter kwade wil gebruikt werd om individuele politieagenten aan te vallen en om individuen en eigendommen te beschadigen waar er geen politie is. Dit gebruik van de app maakt hem onwettelijk in Hongkong”, aldus Cook in de brief.

Critici zeggen dat Cook en Apple kritiekloos de beweringen van de Hongkongse politie hebben geslikt, zonder eerst na te gaan of ze wel kloppen. Internationale waarnemers ter plaatse spreken de beweringen van de Hongkongse politie tegen.

Blizzard

Eerder deze week kwam toonaangevend gamebedrijf Blizzard (bekend van Hearthstone en Overwatch) ook al in de problemen door het ontslaan van een professionele gamer en twee commentatoren. De speler sprak tijdens een overwinningsspeech zijn steun uit voor Hong Kong. Blizzard ontsloeg de speler en nam zijn prijzengeld af. Dit tot grote verontwaardiging van critici en fans. Een aangepast logo van Blizzard in de stijl van de Chinese vlag ging viraal op forum Reddit en Facebook met honderdduizenden likes. Ook medewerkers van het bedrijf protesteerden op het campus van het bedrijf. Blizzard moet nog reageren op de ophef.