Volledig scherm
© AFP

Apple en Qualcomm begraven de strijdbijl en sluiten megadeal

Apple en chipleverancier Qualcomm hebben een schikking getroffen voor een licentieovereenkomst van zes jaar en een megadeal over onderdelen in de iPhones. De twee bedrijven zijn al jaren met elkaar in conflict over de prijs van het gebruik van licenties.

Eén van de dieptepunten van het conflict was toen een Duitse rechter vorig jaar beslist dat de iPhone 7 en 8 in dat land uit de schappen moesten worden gehaald. Apple paste de telefoons toen aan met een andere modem en bracht ze alsnog uit.

Het conflict begon in 2017 met een aanklacht van Apple waarin de iPhone-maker Qualcomm beschuldigde van het vragen van te hoge royalty’s en oneerlijke concurrentie. Qualcomm sleepte Apple vervolgens in verschillende landen voor de rechter wegens patentinbreuk. Er volgden tal van rechtszaken, waarbij ook leveranciers van Apple werden betrokken.

Miljard dollar

Vorige maand bepaalde een Amerikaanse rechter in een voorlopige uitspraak nog dat Qualcomm een miljard dollar aan Apple zou moeten betalen wegens niet nagekomen afspraken. Nu Apple en Qualcomm de rechtszaken hebben laten vallen, is dat niet meer aan de orde.

In een persbericht dat zowel Qualcomm als Apple nu hebben uitgebracht staat dat Apple nog toch nog een bedrag aan de chipmaker betaalt. Hoe hoog dit bedrag is en waar het voor bestemd is, wordt niet bekendgemaakt. Het lijkt te gaan om royalty's. Apple stopte in 2017 met licentiebetalingen aan Qualcomm, omdat de iPhone-maker vond dat de chipontwerper daar teveel geld voor vroeg. Nu zijn Apple en Qualcomm overeen gekomen dat de chipmaker de komende jaren chips mag leveren aan de iPhone-maker.

Royalty's betalen

De licentieovereenkomst, die is ingegaan op 1 april 2019, gaat over het gebruik van patenten en Apple gaat weer royalty's betalen. De deal is voor zes jaar en kan nog twee jaar worden verlengd.

Ook laten de twee tech-giganten dus alle rechtszaken die tegen elkaar liepen vallen. Ook rechtszaken tegen de leveranciers van Apple komen hiermee te vervallen. Daarmee komt er een einde aan de jarenlange juridische strijd, waarbij Apple en Qualcomm elkaar over en weer bestookten met beschuldigingen en rechtszaken.