Volledig scherm
© AP

Apple in de tegenaanval tegen Spotify na klacht over oneerlijke concurrentie

Spotify is boos op Apple en nu is Apple boos op Spotify. De Zweedse streamingdienst beschuldigt de Amerikanen van afpersing, maar dat pikt Apple niet. ,,Spotify verstopt financiële motieven in misleidende retoriek.’’

Spotify heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie. Het vindt dat Apple in zijn App Store regels toepast die de vrije keuze van de consument beperken. Op apps die concurreren met zijn eigen streamingdienst Apple Music houdt de Amerikaanse technologiegigant 30 procent heffing in, waardoor Spotify zijn prijzen moest verhogen.

Apple reageert in een persbericht, waarin het er onder meer op wijst dat Spotify vergeet te zeggen dat de heffing na een jaar daalt naar 15 procent. Bovendien gebruiken de meeste Spotifyklanten de gratis versie van de streamingapp, en voor die gebruikers moet het bedrijf niets betalen aan de App Store. ,,Slechts een heel klein deel van hun abonnees valt onder het model van inkomstendeling van Apple. Spotify wil dat tot nul herleiden.’’

Ook heeft het platform van Apple Spotify geholpen om te groeien, argumenteert Apple. ,,Spotify zou niet staan waar het vandaag staat zonder het ecosysteem van de App Store, maar nu werpen ze hun gewicht in de schaal om niet meer te moeten bijdragen aan dat ecosysteem voor de volgende generatie van app-ondernemers. We vinden dat verkeerd’’ aldus Apple.

  1. Deze veelzijdige smartphone biedt uitkomst voor de mobiele hobbyfotograaf
    Review

    Deze veelzijdi­ge smartphone biedt uitkomst voor de mobiele hobbyfoto­graaf

    Huawei lanceerde eind maart twee high-end smartphones in zijn P-serie. De meeste aandacht gaat uit naar de P30 Pro. Niet zonder reden: het topmodel pronkt met een vernieuwend camerasysteem en de beste hardware die de fabrikant te bieden heeft. Dat dreef de vraagprijs wel flink op, naar niet minder dan 999 euro. De ‘normale’ P30 heeft die bijzonderheden niet, maar is dan ook een stukje goedkoper. Hardware.info bekeek de nieuwe Chinese smartphone.