Volledig scherm
© EPA

‘Apple presenteert abonnementsdienst voor nieuws op 25 maart’

Apple houdt op 25 maart een evenement en kondigt daar vermoedelijk een abonnementsdienst voor nieuws aan. Dat claimt BuzzFeed aan de hand van bronnen. Er gaan al langere tijd geruchten over een dergelijke dienst. Apple zou de helft van de inkomsten willen houden.

Of Apple ook meer gaat vertellen over zijn streamingdienst voor video, is nog niet duidelijk. Volgens een eerder gerucht begint Apple in april met die dienst.

Volgens The Wall Street Journal wil Apple de helft van de inkomsten uit die dienst voor zichzelf houden, uitgevers die publiceren via de dienst, krijgen de andere helft. Bij veel uitgevers zou die verhouding in het verkeerde keelgat schieten. Ze zijn ‘pissig’, aldus Buzzfeed. Ook wil Apple naar verluidt geen gebruikersdata delen met de uitgevers.

De bronnen van BuzzFeed denken dat er een kleine kans is dat Apple de aankondiging nog uitstelt vanwege ophef over de inkomstenverdeling. De dienst zou tien dollar per maand kosten en toegang bieden tot nieuws en artikelen. Vorig jaar nam Apple al het Amerikaanse Texture over, een abonnementsdienst voor artikelen.

Apple vs Netflix

Apple zou haar streamingdienst voor film en televisie in 2019 in meer dan honderd landen willen uitrollen. Wanneer Nederland en België precies aan de beurt zijn is nog niet duidelijk. Het gerucht gaat dat Apple zijn eigen series gratis gaat aanbieden via de tv-app. Content van spelers als HBO zal betaald zijn, maar over de abonnementskosten is nog niets bekend.

Het is ook niet bekend welke content beschikbaar is op het platform. Veel films zijn - terwijl ze nog in de bioscoop draaien - al te koop of te huur via Apple’s iTunes. Of die films ook via het platform te bekijken zijn is nog niet bekend.