Apples nieuwe speakers zijn ook perfect als homecinemaset
ReviewIn 2017 introduceerde Apple zijn eerste slimme speaker, die hier in Nederland nooit in de winkels verscheen. Wij hadden hier alleen de kleinere mini-variant. Nu heeft Apple weer een nieuwe grote, die verdacht veel lijkt op de eerste. Maar deze wordt wél in ons landje aangeboden.
De nieuwe HomePod is in de kern hetzelfde gebleven: een slimme luidspreker die je met stemassistent Siri kunt bedienen. Hij is met 349 euro duurder dan veel concurrenten, maar daar staat ook uitstekende geluidskwaliteit tegenover: hij klinkt wat ons betreft beter dan bijvoorbeeld de 230 euro kostende Sonos Ones, die je met Googles stemassistent kunt bedienen. Het geluid is ruimer en de bas wat dieper, zonder dat het vertroebeld raakt.
Zoek de verschillen
Vergelijk je hem met de HomePod uit 2017, dan zijn de verschillen haast niet te zien. Aan de binnenkant zitten minder microfoons en luidsprekers, maar Siri luistert nog net zo goed terwijl muziek wat ons betreft nagenoeg hetzelfde klinkt. Op zich een mooi compliment voor Apple, dat met minder apparatuur pakweg hetzelfde weet neer te zetten. Oh, en de stroomkabel achterop kan nu worden losgekoppeld. Bij de eerste HomePod kon dat niet.
Vermoedelijk heeft Apple deze nieuwe HomePod uitgebracht als een soort productie-revisie. De oude was van de markt verdwenen, dus nu is er één die ongeveer hetzelfde kan maar efficiënter geproduceerd wordt. Het is een gekke situatie die vooral interessant is voor de meest fanatieke Apple-fan, die bijvoorbeeld de oude HomePod uit Duitsland had geïmporteerd. Voor de gemiddelde Nederlander is dit gewoon een nieuw product.
Slimmer aan de binnenkant
Er zijn nog wel een paar kleinigheden aan de binnenkant die de HomePod van zijn voorganger onderscheiden. Zo zit er bijvoorbeeld een temperatuursensor in de luidspreker, zodat je Siri kunt vragen hoe warm het in een kamer is. Diezelfde sensor ziet ook hoeveel vocht er in de lucht zit. Omdat de sensoren ook te zien zijn in Apples woning-app, kun je die gebruiken om je slimme huis te automatiseren. Is een kamer te droog, dan kun je bijvoorbeeld een gekoppelde humidifier inschakelen. Je vindt diezelfde tech trouwens ook in de HomePod Mini's.
Daarnaast bevat het nieuwe apparaat ook de U1-chip die in de eerdere HomePod Mini zat, die wordt gebruikt om te zien hoe dichtbij je iPhone precies is. Je moet dan wel een telefoon met diezelfde chip hebben, dus een iPhone 11 of nieuwer. Houd je deze boven de HomePod terwijl je muziek afspeelt, dan wordt het nummer daarop verder gespeeld. Het is een fijne, simpele manier om je muziek te verplaatsen, zonder dat je meteen door allerlei menuutjes moet navigeren.
Ook fijn als tv-speakers (als je de juiste Apple TV hebt)
Wie een Apple TV heeft, kan de HomePods ook gebruiken om het geluid van je tv af te spelen. Al is dat eigenlijk pas echt handig als je er twee hebt: die kun je dan in stereomodus met elkaar koppelen en aan weerszijden van de tv plaatsen. Voor 700 euro is dat niet per se goedkoper dan een redelijke soundbar, al merkten we dat het basgeluid diep genoeg is om een subwoofer in een kleine kamer overbodig te maken. De HomePods ondersteunen Dolby Atmos, wat bij moderne films meteen merkbaar is.
Heb je een Apple TV uit 2021 of later, dan kun je ook een nieuwe doorschakelfunctie gebruiken om alle kanalen van je tv aan de speakers te koppelen. Zo wordt het geluid van je PlayStation 5-game of tv-kastje ook op die manier afgespeeld. Het is een setup die alleen werkt als je diep in Apples ecosysteem zit, maar die dan wel uitstekend werkt. Je kunt zelfs het volume van de tv dan aanpassen vanaf het beginscherm van je iPhone.
Conclusie
De HomePods zijn fantastische speakers als je in Apples ecosysteem zit: ze zijn nauw verbonden met je iPhone, zodat je muziek en tv-geluid kunt bedienen zonder dat je steeds losse apps moet opstarten. En is je huis al met Apples Woning-app verbonden, dan kun je alles naadloos bedienen met behulp van Siri.
Ze klinken buitengewoon goed, maar daar betaal je ook de hoofdprijs voor: 350 euro voor een slimme speaker is veel geld, en dat bedrag verdubbelt als je een stereo-opstelling wil. Bij Sonos en Google betaal je dan een stuk minder, maar aan de andere kant: wie beter geluid wil, is gewend om soms duizenden euro’s daarvoor te betalen.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Musk erkent in e-mail: Twitter is sinds zijn komst 24 miljard dollar minder waard geworden
Volgens Elon Musk is Twitter nu ongeveer 20 miljard dollar (18,55 miljard euro) waard, zo scheef hij vrijdag in een e-mail aan medewerkers van het bedrijf. In oktober betaalde Musk nog 44 miljard dollar voor het sociale netwerk. -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
Een smart speaker van Apple, Google of Amazon? Dit zijn de verschillen
Alexa heerst, Siri is al negen jaar oud en Google Home verovert de Nederlandse huishoudens. We zetten de belangrijkste weetjes over de populairste smart speakers op een rij. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
Waarom zou je afwillen van big tech, en hoe doe je dat?
Bedrijven als Google verzamelen data en gebruiken die in hun verdienmodel. Daardoor weten die bedrijven veel over je - voor veel mensen een onprettig gevoel. En zo zijn er wel meer bezwaren tegen big tech, een geuzennaam om de allergrootste technologiebedrijven mee aan te duiden. Arnoud Wokke van Tweakers zet zijn tips voor een big tech-vrij leven op een rij.
-
PREMIUM
Gebouw handmatig inspecteren? Door deze start-up kan dit nu vanuit je luie stoel
Gebouwinspecties zijn arbeidsintensieve en tijdrovende klussen. Je moet fysiek ergens heen en vervolgens het gebouw handmatig inspecteren. In heel veel situaties kan dat een stuk eenvoudiger, namelijk vanuit je luie stoel. -
-
-
Geen zin in pottenkijkers? Zo maak je jouw huis onherkenbaar in Google Street View
Google heeft de wereld zó grondig vastgelegd, dat iedereen bij jouw huis een kijkje kan nemen via Streetview. Gelukkig kun je daar iets aan doen. -
PREMIUM
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug?