Volledig scherm
De in april overleden dj Avicii © Amy Sussman

Avicii, Glennis Grace en dividendbelasting meest gegoogeld in 2018

De in april overleden Zweedse dj Avicii is dit jaar de populairste zoekopdracht op Google in Nederland. Glennis Grace en Barbie completeren de top drie.

De top tien telt vrijwel alleen personen, blijkt uit Googles vanmorgen vrijgegeven Year in Search, het jaaroverzicht van 2018: ook Meghan Markle, Maarten van der Weijden en de vandaag voor de rechter staande Jos Brech halen de top tien. Computerspel Fortnite en tv-hit Boer Zoekt Vrouw zijn de enige niet- personen in de lijst.

Meestgestelde ‘Wat is’-vraag in 2018 is 'Wat is de dividendbelasting?’ Ook vragen als ‘Wat is de sleepwet?’ en ‘Wat is de Nations League?’ waren populair. Verder valt in de lijst met internationale beroemdheden op dat Meghan Markle (3de) een stuk hoger staat dan Prince Harry (7de). Bij trending Nederlanders staat Max Verstappen bovenaan.

Wereldwijd is 'World Cup’ het meest gegoogeld in 2018. Ook in Nederland gebeurde dat trouwens veel: het WK Voetbal is het meest gezocht in de categorie Evenementen. Ook Nederlandse evenementen zoals Pinkpop, de Nijmeegse Vierdaagse en de Zwarte Cross staan in die lijst.

Top trending zoekopdrachten 2018

1) Avicii

2) Glennis Grace

3) Barbie

4) Litebit

5) Jos Brech

6) Meghan Markle

7) Maarten van der Weijden

8) Fortnite

9) Mac Miller 

10) Boer Zoekt Vrouw

Anne Faber

Vorig jaar werd in Nederland het meest gegoogeld op informatie over Anne Faber. De 25-jarige Utrechtse raakte eind september 2017 vermist tijdens een fietstocht. Ze werd na bijna twee weken zoeken vermoord teruggevonden.

Google is in ons land met afstand de populairste zoekmachine. Op de pc bedraagt het marktaandeel ruim 88 procent, alleen Microsofts Bing heeft met ruim 8 procent nog enige schaal. Op de smartphone zoekt zelfs ruim 98 procent van de Nederlanders met Google en op de tablet ruim 97 procent.