Bang dat kinderen de creditcard plunderen vanaf je smartphone? Zo voorkom je het
Je leent je smartphone uit aan je kind, en de volgende dag rollen de rekeningen binnen. Het gebeurt ouders nog elke dag. Gelukkig hebben smartphonemakers allerlei opties ingebouwd om spontane aankopen te voorkomen. Maar waar vind je die?
Android
Met Family Link kun je als ouder beperkingen opleggen aan de accounts van je kinderen. Het is sinds 2015 bovendien mogelijk om voor Google Play gezinsgroepen aan te maken. Dat zijn groepjes van tot 12 mensen die in hetzelfde land wonen, en bijvoorbeeld via dezelfde creditcard aankopen kunnen doen.
Als beheerder van zo’n gezinsgroep heb je controle over wie wat kan betalen met deze gedeelde betaalmethode. Ouders die geen beheerder zijn, kunnen alleen het aankoopgedrag van mensen beheren waarmee je een Family Link hebt.
Open de gezinsgroep, en klik op de naam van het familielid waar je de betalingen van wil beheren. Kies ‘Aankoopgoedkeuringen’. Hier kan je aangeven voor welke aankopen Google jou eerst om toestemming moet vragen: alle content, alleen betaalde content of alleen in-app aankopen. Google vraagt je vervolgens om je wachtwoord als je kind probeert om het gezinsbetaalmiddel te gebruiken.
Ben je echter ingelogd op je eigen apparaat met je eigen betaalmiddel en maakt je kind daar gebruik van, dan heb je niet zoveel aan de gezinsgroep. Daar heeft Google Play een andere oplossing voor: verificatie.
Verificatie vind je in de instellingen van Google Play, onder ‘Verificatie’ en dan ‘Verificatie vereisen voor aankopen’. Je kan Google hier vragen om je altijd om je wachtwoord te vragen. Ook kun je verificatie telkens 30 minuten laten gelden. Je hoeft dan pas een half uur na de laatste keer dat je je wachtwoord invoerde, Google opnieuw te laten weten dat jij het bent.
Tenslotte heeft Google zelf ook al beveiliging ingebouwd. Is een app bestemd voor kinderen van 12 jaar of jonger, dan zal deze altijd om een wachtwoord vragen als iemand een aankoop doet.
Apple
Ook Apple laat je verschillende bevoegdheden instellen als je kinderen hun eigen apparaten hebben. Je moet dan een groep aanmaken voor ‘Delen met gezin’.
Onder de instellingen van ‘Delen met gezin’ vind je als gezinshoofd het kopje ‘Vraag om te kopen’. Per gezinslid kun je hier aangeven of je wil dat iOS jou om toestemming vraagt als zij iets kopen.
Pas wanneer je die toestemming geeft, wordt de aankoop daadwerkelijk uitgevoerd en wordt de app gedownload naar het toestel van je kind. Deze optie staat automatisch aan voor kinderen onder de 13 jaar.
Gaat het om je eigen apparaat, dan zul je verificatie aan moeten zetten. Je vindt deze optie onder ‘Media en aankopen’ in het instellingenscherm. Bij ‘Wachtwoordinstellingen’ kun je aangeven dat je wil dat de App Store je altijd om je wachtwoord vraagt. Ook kan je iOS vragen om je aankopen vijftien minuten lang goed te keuren, en daarna weer om je wachtwoord te vragen.
Ten slotte kun je aankopen ook simpelweg uitzetten. Dat werkt via Schermtijd, een optie die je via het instellingenmenu kan aanzetten.
Klik op ‘Gebruik toegangscode voor schermtijd’ om een code aan te maken, zodat je kind niet stiekem aankopen weer aan kan zetten. Vervolgens vind je via ‘Beperkingen’ en ‘iTunes en App Store’ de mogelijkheid om in-app aankopen uit te zetten. Je vindt onder ‘Beperkingen’ ook een optie om apps als iTunes helemaal uit te zetten.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
PREMIUM
Trapt je vader, oma of vriendin in WhatsAppfraude? Test het!
Test je ouders, opa en oma, buurman, zus of vriend om te zien of zij in WhatsAppfraude trappen, om zo te waarschuwen voor oplichters. Dat is het idee achter de speciale website whatsappfraude.echt-nep.nl van verschillende gemeenten. -
Beginnen met Fortnite: met deze tips overleef je je eerste stappen
Fortnite blijft de aandacht naar zich toe trekken door zichzelf continu opnieuw uit te vinden. Maar waar begin je, en hoe word je goed in Fortnite? -
De nieuwe Monica Geuze is een negenduizend jaar oude haai uit Atlantis
Naast beroemdheden als Monica Geuze en PewDiePie zijn inmiddels een pratende kat, een meisje in haaienkostuum en een Japanse draak ook wereldberoemde YouTubers geworden. Het zijn virtuele streamers - online idolen die helemaal niet echt bestaan. -
PREMIUM
Schandaal met spionagesoftware zorgt voor onrust: niets is veilig in mobiele telefoon
Nu Spanje het zoveelste land is waar een schandaal is losgebarsten rond de spionagesoftware Pegasus, groeien ook de zorgen in Nederland. Tot nog toe zijn er geen aanwijzingen dat ook hier politici worden afgeluisterd, maar experts waarschuwen: in de mobiele telefoon is niets veilig.
-
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Elon Musk: Overname Twitter kan mogelijk voor lagere prijs
Tesla-topman Elon Musk denkt dat een overname van berichtendienst Twitter mogelijk voor een lagere prijs kan. Musk heeft een overnamebod op Twitter gedaan van 44 miljard dollar (ruim 42 miljard euro), maar vrijdag zei hij dat die overname ‘tijdelijk gepauzeerd’ is. Hij wil namelijk eerst meer duidelijkheid over het aantal spamaccounts op Twitter.