Volledig scherm
© AFP

Bitcoin groeit explosief: grens van 12.000 dollar ruim doorbroken

De bitcoin zet zijn opmars ook vandaag sterk door. De cryptomunt is al enige tijd aan het stijgen, maar de afgelopen dagen zit de vaart er duidelijk in. Inmiddels is de grens van 12.000 dollar ruim doorbroken, meldt Coinmarketcap, dat de waarde van de munt bij verschillende beurzen weegt.

Begin mei stond de bitcoin nog op 6000 dollar. Afgelopen zondag noteerde de digitale munteenheid enkele uren boven de 11.000 dollar, een grens die dinsdag werd doorbroken. Momenteel is de bitcoin rond de 12.236 dollar waard.

Onder meer de stappen van techgigant Facebook, die met zijn eigen virtuele munt Libra komt, stuwen de koers. Een koers die overigens nauwelijks reageerde op uitspraken van Jerome Powell, de baas van de Amerikaanse centrale bank die zei dat de Federal Reserve ,,heel erg goed” gaat kijken naar de Libra van Facebook.

Ook andere cryptovaluta, zoals ethereum, laten een stijgende lijn zien. Door die relatief snelle stijging wordt gewaarschuwd voor een bubbel, net als eind 2017 toen de bitcoin op ruim 19.000 dollar piekte. Daarna werd een scherpe daling ingezet, tot rond de 3000 dollar. De koers van cryptomunten is erg gevoelig voor speculatie.