Volledig scherm
© AP

Chinese fotosite door het stof na claimen auteursrecht op historische foto zwart gat

Het grootste stockfotobedrijf van China heeft zijn excuses aangeboden en de website tijdelijk offline gehaald na een rel rond de eerste beelden van een zwart gat. Het bedrijf had gedaan alsof het de eigenaar was van de meestbesproken foto van de week door zijn watermerk erop te plakken. Visual China Group deed dat ook bij talloze andere foto's.

Dat meldt persbureau Reuters. In werkelijkheid is een team van meer dan 200 wetenschappers uit verschillende landen verantwoordelijk voor de foto van het zwarte gat in Messier 87, waarmee woensdag het bestaan van zwarte gaten werd bevestigd. Visual China Group deed echter alsof het de exclusieve rechten over het beeld had door er een groot watermerk op te plakken. Daarnaast bleek dat het bedrijf gebruikers liet betalen voor het gebruik van de Chinese vlag en logo’s van Chinese bedrijven. 

Visual China Group, dat banden heeft met het grotere en wereldwijd opererende bedrijf Getty Images, heeft op het Chinese sociale medium Weibo zijn excuus aangeboden. De website werd vervolgens offline gehaald en de waarde van de aandelen zakte met tien procent. 

Het bedrijf zegt samen met de autoriteiten te onderzoeken waar het mis is gegaan. De organisatie, waar zo’n 40 miljoen foto's te vinden zijn, belooft in elk geval beterschap. De dienst wordt zo snel mogelijk verbeterd en blijft dus niet permanent op zwart, aldus het management.

Afgelopen woensdag onthulde een internationaal team van astronomen de beelden van een superzwaar zwart gat in het sterrenstelsel Messier 87. De opname werd gemaakt door radiotelescopen wereldwijd samen te laten werken en de waarnemingen te combineren tot één beeld.

Bekijk hier beelden van de onthulling van de foto: