Chromecast versus Apple TV – dit zijn de belangrijkste verschillen
Een filmpje streamen van je mobiele telefoon of tablet naar je televisie is handig en leuk. Maar wat is de beste mediaspeler om aan te schaffen? Een Chromecast van Google of Apple TV? Dit zijn de verschillen.
Een mediaspeler voor je televisie is best handig. Je kunt er snel Netflix mee streamen, wat foto’s van je smartphone naar je televisie ‘casten’ of muziek afspelen op het grote scherm in de woonkamer. De meest gebruikte mediaspelers van dit moment zijn die van Google (de Chromecast) en die van Apple (Apple TV). Maar wat zijn de de verschillen? En is de een beter dan de ander?
De nieuwste versie van Google heet ‘Chromecast met Google TV’, en de meest recente versie van Apple heet Apple TV 4K. De nieuwste Chromecast is officieel nog niet in Nederland te koop, maar ligt in de praktijk wel in nagenoeg iedere grote webwinkel. Omdat deze het dichtst bij het model van Apple komt, nemen we hem daarom mee in de vergelijking.
Grootte en verbindingen
De Chromecast is compact en ovaalvorming. Je prikt hem in een vrije HDMI-ingang achter op je televisie. De Apple TV 4K is forser: een zwart kastje dat je onder je tv plaatst of wegwerkt in een tv-meubel of naburig kastje.
De Chromecast hangt dus uit beeld, terwijl het Apple TV-kastje wat prominenter in zicht is. De Chromecast werkt met wifi, de Apple TV werkt met bekabeld internet én met draadloos internet. Wie de Chromecast alsnog bekabeld wil aansluiten, kan daar een speciale dongel voor aanschaffen.
Zowel de Apple TV als Chromecast komen met een eigen afstandsbediening. Dat geldt bij de Apple TV ook bij oudere modellen: eerdere Chromecasts konden alleen worden bediend met een smartphone. De afstandsbediening van de Apple TV 4K is luxer afgewerkt en intuïtiever in de bediening.
De laagste prijzen voor de Apple TV 4K
4K-beeld en smartphones koppelen
De Chromecast gebruik je in de regel om een smartphone, tablet of laptop via wifi te koppelen met je televisie. Qua smartphone kan dat hier zowel een Android als een iPhone zijn. De Apple TV werkt op zijn beurt alleen samen met een iPhone als mobieltje.
Beide mediaspelers ondersteunen 4K-resolutie. Apple verkoopt overigens nog steeds de oudere Apple TV HD, die ook prima werkt op oudere televisies met een full HD-resolutie
Films & series streamen, en gamen
Beide mediaspelers draaien de meest bekende streaming-apps zoals Netflix, Disney+, Amazon Prime Video en YouTube. De één doet niet onder voor de ander.
Op het gebied van gaming zijn er wel verschillen. Apple TV 4K kan Apple Arcade draaien. Met deze abonneedienst is het mogelijk om via een maandelijks bedrag onbeperkt exclusieve Apple-games te spelen. Het aanbod games via de Appstore is sowieso aanzienlijk en ook vaak een stuk mooier geproduceerd dan de games uit de Google Play Store. Bovendien kun je een PlayStation- of Xbox-controller koppelen om spellen te spelen.
Google heeft met Play Pass ook een abonnementsdienst voor Android-spellen, maar dit is geen gangbare optie voor Chromecast-bezitters. Wel kun je losse Android-games aanschaffen en spelen, of een streamingdienst als Stadia gebruiken om spellen vanuit de cloud te starten
Aanschafsprijs en opslagmogelijkheden
Het verschil in prijs tussen beide mediaspelers is groot. Chromecast met Google TV kost tussen de 70 en 90 euro en wordt bij bekende Nederlandse online retailers aangeboden terwijl de mediaspeler officieel niet bij ons uit is. De vorige versie wordt nog wel steeds door Google aangeboden voor 39 euro per stuk.
Apple TV 4K kost 199 of 219 euro en daar krijg je respectievelijk 32 GB en 64 GB opslag voor. Dat kan handig zijn als je veel apps wilt installeren. Op de Chromecast zelf kun je niks opslaan en moet je dus alles streamen.
Welke nu kiezen?
Voor veel mensen zal Chromecast met Google TV een prima keuze zijn voor dagelijks streamgebruik. Ben je Apple-adept, verzot op Apple Arcade-games en wil je je complete Apple-ecosysteem koppelen aan een mediaspeler? Dan is Apple TV 4K wellicht de betere keuze. Ook als je graag Apple TV Plus – de betaalde streamingdienst van Apple – graag op een groot scherm kijkt, is Apple TV 4K een logische match. Feit blijft echter wel dat Googles Chromecast een betere prijs-kwaliteitsverhouding heeft.
De laagste prijzen voor de Chromecast met Google TV
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
-
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel? -
Dit is de beste Chromebook voor op school
Op steeds meer scholen worden Chromebooks ingezet. Zo gek is dat niet: de Google-laptops zijn goedkoop en makkelijk in gebruik, zonder dat ze snel langzaam worden door allerlei gekke software. Wat is de beste van dit moment? We zochten het samen met de redactie van Tweakers uit. -
1
Ticketswap gaat strijd met handelaren aan: nieuwe functie verdeelt winst met organisator
Ticketswap gaat de strijd aan met doorverkopers die winst willen maken op concertkaartjes. Het bedrijf introduceert een nieuwe functie waarmee de eventuele winst op verkochte kaarten evenredig verdeeld wordt onder de verkoper van een ticket en de organisator van een evenement. Het doorverkoopplatform hoopt daarmee dat er minder frauduleuze of te dure tickets in omloop zullen zijn. -
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’
-
PREMIUM1
Hoe veilig is TikTok voor onze kinderen? ‘Ontworpen om ze dom te houden’
-
-
-
De Nederlandse Sander (36) was ooit de best verdienende professionele gamer ter wereld
Sander Kaasjager is een van de grootste namen in de Nederlandse esports-geschiedenis, maar doet bij het grote publiek waarschijnlijk geen belletje rinkelen. In een tijd waarin professioneel gamen nog meer niche was dan nu, verdiende hij al aanzienlijke bedragen. -
AI-pionier verlaat werkgever Google en waarschuwt: ‘Het is angstaanjagend’
Een van de grondleggers op het gebied van kunstmatige intelligentie, de 75-jarige Geoffrey Hinton, heeft ontslag genomen bij zijn werkgever Google. De onderzoeker wil nu waarschuwen voor de gevaren van de technologie die hij een halve eeuw lang heeft helpen ontwikkelen.