Volledig scherm
Gijzelsoftware als GandCrab blokkeert bestanden op de besmette computer © ANP XTRA

Computervirus GandGrab gijzelt al duizenden Nederlandse pc's

Een ransomware-virus dat begin dit jaar opdook, infecteert steeds meer Nederlandse computers. Cybersecuritybedrijven waarschuwen voor het GandCrab-virus, dat computerbestanden 'gijzelt'. Verwijderen van het virus blijkt lastig, omdat de makers het continu vernieuwen.

Gebruikers krijgen de computerbestanden pas terug na betaling van ruim 1.000 euro aan losgeld, meldt RTL Nieuws. Criminelen verspreiden de schadelijke software onder meer via malware in bijlagen in e-mails en softwareprogramma's die illegaal via internet worden gedownload.

,,Er zijn veel Nederlandse slachtoffers, maar je hoort er weinig over", vertelt onderzoeker Thomas Maarseveen van cybersecuritybedrijf Steel Mountain, dat een 'enorme stijging' in het aantal infecties ziet. Inmiddels zouden duizenden computers zijn getroffen.

Twee dagen om te betalen

Naast Nederlandse computergebruikers raken ook veel Duitse, Belgische en Britse machines besmet. Wie geïnfecteerd raakt met GandCrab heeft twee dagen om te betalen. Dat kan met de digitale munten, ook wel cryptocurrencies geheten, Bitcoin en Dash. Wie niet binnen twee dagen betaalt, ziet het bedrag verdubbelen.

De criminelen achter het gijzelvirus runnen zelfs een eigen helpdesk die, 24 uur per dag, vragen beantwoordt. Wie besmet raakt, krijgt als blijk van goede wil één van zijn geblokkeerde bestanden terug.  ,,We kunnen je helpen om alle bestanden terug te krijgen'', meldt de boodschap die op gegijzelde computers verschijnt. 

Virus ontwikkelt zich snel

Het virus zou zich continu ontwikkelen, meldt RTL. ,,Er worden constant nieuwe trucjes aan toegevoegd om meer slachtoffers te maken'', zegt het bedrijf ESET dat computerbeveiliging zoals virusscanners ontwikkelt. De nieuwste versies van het virus blijken daardoor niet te verwijderen, omdat het virusscanners te slim af is.

GandCrab zou volgens deskundigen populair zijn onder criminelen, die de software die het virus verspreidt zelfs huren. Een deel van het losgeld zou gaan naar de ontwikkelaars de rest verdwijnt in eigen zak. De makers van GandCrab zouden online pochen dat ze per maand ruim een miljoen dollar aan hun virus verdienen. Ook geven ze tips hoe anderen het kunnen gebruiken.