Volledig scherm
© Jean-Pierre Jans

De beste draadloze en betaalbare speakers voor op het strand

Voor jou getestBij de barbecue, op het strand of tijdens een wandeling: met een bluetoothspeaker kan je favoriete muziek altijd draadloos worden afgespeeld. De beste? Ligt helemaal aan je habitat.

Dat bluetoothspeakers in de zomer geliefd zijn onder strandgangers, parkhangers en zwembadplakkers, hoef je Paul Hulsebosch niet te vertellen. Maar toen de techredacteur van Tweakers onlangs door het groen bij Groesbeek trok, liep hij een groep gebruikers tegen het lijf die hij voorheen nooit met de draagbare luidsprekertjes geassocieerd had: wandelaars. ,,Ze sjokten gewoon door de natuur. Maar wel stuk voor stuk met een speaker in de rugzak.’’

Hij wil maar zeggen: de tijd dat alleen de hangjochies in stadsbus 85 hun muziek in het openbaar hardop durfden af te spelen, ligt (jammerlijk of niet) achter ons. Het is dus logisch dat ook het aanbod van draagbare speakers al jaren toeneemt. Hulsebosch vergeleek acht exemplaren tussen de 100 en 200 euro; een gulden middenweg tussen de goedkopere instapmodellen van veel fabrikanten en het duurdere topsegment. Alle exemplaren beschikken over een oplaadbare accu en zijn via bluetooth te verbinden met je smartphone, laptop of mp3-speler, waardoor het gehannes met een warboel aan kabeltjes tot het verleden behoort.

Scherpe kantjes

Qua geluid valt er veel te kiezen, concludeert Hulsebosch, en een panel van twintig proefkonijnen, na een intensieve luistersessie met muziek variërend van Mozart tot Martin Garrix.

Paul Hulsebosch (55) Doorgewinterde audiotester en techredacteur van Tweakers.
Volledig scherm
Paul Hulsebosch (55) Doorgewinterde audiotester en techredacteur van Tweakers. © Jean-Pierre Jans

De Bose SoundLink Mini II heeft met zijn neutrale sound, goede bas en dito prestaties in de midden- en hoogfrequenties al met al de beste geluidskwaliteit. Als je jouw muziek binnenshuis of in een uitgestorven achtertuin beluistert tenminste. Op een winderige stranddag of tijdens een bedrijvig barbecuefeest blijft er, mede door het lage maximumvolume, heel wat minder over van die prestaties.

De JBL Xtreme en Ultimate Ears MegaBoom 3 zijn in die omgeving wel een prima keuze. Ja, in stillere situaties dreunt hun zware bas simpelweg net wat te heftig op de trommelvliezen. Maar in de buitenlucht fladderen die scherpe kantjes als eerste weg, zonder dat de bas helemaal het licht uitdoet. ,,Het is dus heel belangrijk om je voor aanschaf te bedenken waar en wanneer je zo’n speaker wil gebruiken’’, adviseert Hulsebosch.

Dezelfde vraag bepaalt in hoeverre je waarde moet hechten aan eigenschappen als accuduur en waterdichtheid. Wie meestal een stopcontact binnen handbereik heeft of slechts korte tijd van het stroomnet verwijderd is, kan best genoegen nemen met minder krachtige batterijen. Wie op zijn roadtrip richting Essaouira of Ljubljana honderden kilometers lang van draadloze deuntjes wil kunnen genieten, is daarentegen het beste uit met de Flare+ van SoundCore, niet voor niets een dochteronderneming van powerbankfabrikant Anker. De Ultimate Ears is een goede tweede.

Drijven

Dan de bestendigheid tegen water. De meeste boxjes in deze test zijn op zijn minst spatwaterdicht. Alleen met de Pill+ van Beats en de YoYo S van Cambridge Audio moet je uitkijken tijdens een zomers buitje of op een vochtig grasveld. Wie zijn speaker zelfs zonder problemen in het zwembad wil laten dobberen, kiest voor de waterdichte SoundCore, Ultimate Ears of House of Marley No Bounds XL.

Vooral die laatste is gewild onder waterratten; vanwege de coole, kurken achterkant komt de juiste zijde vanzelf bovendrijven. ,,Niet dat je daar als wandelaar veel aan hebt”, besluit Hulsebosch. ,,Dan heb je meer baat bij een lichte, compacte speaker zoals de Ultimate Ears.”

De volledige testresultaten lees je op tweakers.net

De uitslag

Bose SoundLink Mini II
Prijs: €149
Cijfer: 8
De beste voor binnen of in een rustige tuin. Opvallend goede geluidskwaliteit - neutrale sound met een gedegen bas - in een heerlijk klein kastje. Staat buitenshuis echter minder goed zijn mannetje, mede vanwege het lage maximum volume.

JBL Xtreme
Prijs: €149
Cijfer: 8
De beste voor bij de barbecue. Zwaar, maar spatwaterdicht en met fijne knoppen die zich ook met vettige vingers laten bedienen. Vliegt binnen te veel uit de bocht met zijn ferme bas, maar blijft in een rumoerig park des te beter overeind. De accuduur is relatief kort.

Ultimate Ears MegaBoom 3
Prijs: €159
Cijfer: 7,5
De beste voor in de rugzak. Lekker compact, voorzien van een goede app en een uitstekende accu die er pas na 30 uur (wandelen) de brui aan geeft. Wel een wat harde, flodderige bas, dat is vooral binnen een probleem. Regenbuitje? Geen punt.

House of Marley No Bounds XL
Prijs: €105
Cijfer: 7
De beste voor in het zwembad: volledig waterdicht en dankzij het coole kurk feilloos drijvend. Het maximumvolume kan lekker hoog, zodat ook de mensen op het droge kunnen meegenieten. Het schelle geluid moet je dan wel op de koop toenemen.

  1. Dit zijn de beste laptops voor minder dan 800 euro

    Dit zijn de beste laptops voor minder dan 800 euro

    Voor een echt goede laptop moest je vroeger een flinke duit betalen, maar die tijd is gelukkig al even voorbij. Ook in de prijscategorie 500 tot 800 euro (de middenklasse) vind je tegenwoordig uitstekende én snelle toestellen, met dank aan de processoren. Wil je graag een compacte laptop, dan is eentje van 14 inch (scherm van 31 cm breed) een interessante keuze. Tweakers koos de vier beste laptops uit in hun tweemaandelijkse laptoptest.