De beste smartphones van rond de 500 euro
Voor een nieuwe smartphone kun je dik duizend euro betalen, maar voor een paar honderd euro heb je ook een uitstekend apparaat. We zetten de beste middenklassers van het moment op een rij.
Dit is een ingekorte versie van een uitgebreide vergelijking op Tweakers.
Google Pixel 6a
De Google Pixel 6a is een kleinere, goedkopere versie van de Pixel 6. Met zijn 6,1"-scherm is hij compacter dan veel andere Android-smartphones rond deze prijs. Wat de 6a een aanrader maakt, is dat Google veel van de goede eigenschappen van de duurdere Pixel 6 heeft behouden.
De camera’s zijn bijvoorbeeld bijna net zo goed. Dat zit hem vooral in Googles uitstekende beeldverwerking, want de sensors zijn opvallend oud. Dat heeft wel wat impact op de ultragroothoekcamera, met een minder grote hoek dan bij de concurrentie en geen mogelijkheden voor goede macro-opnamen. De Pixel 6a heeft dezelfde krachtige Tensor-chip als duurdere Pixels. Ook heeft deze telefoon een IP67-waterdichtheidsrating, waar de twee andere aanraders hooguit spatwaterdicht zijn.
In plaats van een softwareskin met tierlantijnen, staat op de Pixel-telefoons een versie van Android zonder veel extra bloatware. Je krijgt bovendien updates tot medio 2027, waarbij de Pixel 6a nieuwe versies ook eerder kan krijgen dan andere telefoons. Op dit moment is bijvoorbeeld al Android 13 beschikbaar.
Google heeft bij dit toestel vooral bezuinigd op het scherm, dat met zijn 60Hz-refreshrate minder vloeiend reageert. De accuduur is goed, maar het opladen duurt ouderwets lang. Draadloos laden ondersteunt hij, in tegenstelling tot duurdere Pixels, ook niet.
Nothing Phone (1)
De Phone (1) is, zoals de naam al zegt, de eerste telefoon van start-up Nothing. Hij trekt meteen de aandacht met een doorzichtige behuizing met knipperlichtjes. Hoewel het hippe toestel de hype bij de introductie niet helemaal kon waarmaken, is het toch een aanrader, die andere plus- en minpunten heeft dan de Pixel 6a hierboven.
Nothing heeft niet bezuinigd op de laadsnelheid en ook zit er in deze telefoon een 120Hz-scherm. De accuduur is behoorlijk goed, nog wat beter dan bij de Pixel 6a. Misschien komt het door de relatief schone software, waar net als bij de Pixel bijna niets aan toegevoegd is.
Het updatebeleid is minder goed dan bij Google, met ondersteuning tot juli 2026. De camera schiet gemiddelde plaatjes, maar met bovengemiddelde kleurechtheid, en dankzij de aanwezigheid van autofocus op de ultragroothoekcamera schiet je prima macrofoto’s.
De Qualcomm Snapdragon 778+-processor is niet zo krachtig als de chips in de andere twee toestellen op deze pagina, maar ondermaats zijn de prestaties zeker niet.
Xiaomi 11T Pro
De Xiaomi 11T Pro is in vergelijking met de twee telefoons hierboven een stukje groter, dankzij het ruimere scherm. De behuizing van glas en metaal voelt luxe aan en kan, zoals blijkt uit de IP53-certificering, tegen een spatje water.
De 11T Pro heeft een prima camerasysteem, met een 108-megapixelhoofdcamera, helaas zonder ois, wat de andere twee wel hebben, en de fijne ‘telemacro’-camera van 5 megapixel die Xiaomi bij meer van zijn toestellen gebruikt. Het 120Hz-scherm is niet alleen groot, maar ziet er mooi uit en gaat lekker fel.
De Snapdragon 888-chip maakt hem nog sneller dan de Pixel 6a, waarbij je voor minder dan 500 euro een versie met een riante 256GB opslag op de kop tikt. Een leuke partytrick is het ultrasnelle opladen, met liefst 120W. Dat hij dat kan, is maar goed ook, want de accuduur is niet zo denderend.
De MIUI-software moet je liggen, en de updatebelofte is ook wat minder dan bij de andere twee modellen: Android-upgrades tot en met versie 14 en vier jaar updates, dus tot september 2025. Mocht de Xiaomi 11T Pro net te duur voor je zijn, dan is ook de Xiaomi 11T nog interessant; die heeft een minder snelle soc en laadt minder rap op, maar is verder vergelijkbaar.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit toestel van Samsung is dé aanrader voor wie goedkoop een nieuw exemplaar wil
Heb je je eindejaarspremie gekregen en wil je die investeren in een nieuw televisietoestel? Of wil je een geliefde voor Kerstmis verrassen met een gloednieuw exemplaar? Dit zijn de drie beste modellen van 55 inch die dit jaar uitkwamen, voor een budget van nog geen 500, 1000 en 1500 euro. -
Dit zijn de beste smartphones tot 350 euro van het nieuwe jaar
Op zoek naar een nieuwe smartphone, maar heb je een krap budget? Tweakers bekijkt regelmatig wat het beste aanbod is onder de telefoons tot 350 euro. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
Medeoprichter Intel Gordon Moore (94), van ‘de Wet van Moore’ overleden
Gordon Moore, medeoprichter van de techreus Intel, is vrijdag in zijn woning op Hawaï overleden. Moore, die 94 jaar oud werd, is vooral bekend van zijn voorspelling dat de rekenkracht van computerchips elk jaar, later bijgesteld naar elke twee jaar, verdubbelt. Die observatie is Moore’s Law, ofwel de Wet van Moore, gaan heten. -
Je (nieuwe) huis inrichten met een smartphone: zo doe je dat
Is het tijd voor een nieuwe inrichting, of ga je verhuizen? Leuk! Met deze smartphone-apps kun je kamers opmeten, meubels ‘passen’ en alvast kijken hoe dat kleurtje verf op de muur staat.
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
-
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Storing onlinebankieren bij ING is voorbij
De storing bij het onlinebankieren bij ING, die al sinds woensdag 10.00 uur speelde, is voorbij. Dat laat een woordvoerster van ING in de nacht van woensdag op donderdag aan het ANP weten. Op de website Allestoringen was al te zien dat het aantal klachten drastisch was teruggelopen en op sociale media meldden klanten dat ze geen problemen meer ervoeren bij het inloggen en doen van digitale betalingen op zowel de website als de app.