De handigste apps om je goede voornemens bij te houden
Stoppen met roken, gezonder leven, minder op je telefoon zitten of meer besparen; 2023 staat voor de deur en dat betekent voor tal van Nederlanders dat de goede voornemens weer uit de kast worden getrokken. Gelukkig zijn er een heleboel apps die je kunnen helpen.
Eventjes gaat het vaak wel goed om je aan je goede voornemens te houden, maar op de lange termijn wordt het lastig. Om 2023 goed af te trappen, kun je jezelf alvast een handje helpen met onderstaande apps.
Stoppen met roken: Quiddy
Uit data van het Trimbos Instituut blijkt dat meer dan twintig procent van de Nederlandse bevolking boven de 18 in 2021 nog rookte. Over de jaren neemt het aantal rokers steeds verder af. Quiddy is een handige app die een stoppoging meer slagingskans kan geven.
Deze app is speciaal ontwikkeld op basis van onderzoek naar de effectiviteit van stoppen-met-rokenapps. Hieruit blijkt dat gebruikers het fijner vinden om te stoppen als ze dit samen doen met iemand die in een soortgelijke situatie zit.
Quiddy koppelt gebruikers dan ook aan elkaar. Je krijgt als het ware een maatje. Je kunt bijvoorbeeld via een handige chatfunctie bij elkaar terecht als je even afleiding nodig hebt.
Quiddy is beschikbaar in de Google Play Store en de Apple App Store.
Gezonder leven: Lifesum (en Waterherinnering)
Wil je dit jaar afvallen, dan kan de Lifesum-app je helpen. Via deze app kun je namelijk een ritme opbouwen waarbij je goed je dagelijkse calorie-inname bijhoudt. De app geeft je, op basis van je doelen, een aanbeveling voor je dagelijkse voedselinname.
Daarna kun je wat je op een dag eet en drinkt makkelijk bijhouden in de app. Je krijgt ook aanbevelingen voor dagelijkse oefeningen om je gezonde levensstijl aan te moedigen.
Daarnaast is de Waterherinnering-app een aanrader. Genoeg water drinken op een dag helpt namelijk tegen vermoeidheid en zorgt ervoor dat je minder snel hoofdpijn krijgt. Deze app rekent op basis van je lengte, gewicht en slaapgegevens uit hoeveel je op een dag moet drinken en stuurt je elke keer dat je een glas water moet drinken een notificatie.
Zowel Lifesum (iOS, Android) als Waterherinnering (iOS, Android) zijn beschikbaar in de Google Play Store en de Apple App Store.
Energie besparen: JouleBug (en ANWB Onderweg & Wegenwacht)
Het besparen van energie is op dit moment een belangrijk thema. Je kunt zo de kosten drukken, maar ook voor het klimaat is het natuurlijk een stuk beter. De JouleBug-app is daarom absoluut een aanrader. Deze helpt je met het creëren van nieuwe gewoontes, terwijl je door andere familieleden en/of vrienden wordt uitgedaagd om beter te besparen.
Via de app kun je registreren wanneer je iets besparends doet. Denk aan het kiezen voor de fiets in plaats van de auto, wassen op koudere temperaturen of korter douchen. De app laat vervolgens via statistieken zien wie het beste bespaart in een week.
Ook de ANWB Onderweg & Wegenwacht-app kan enorm goed helpen, want door het overzicht van actuele brandstofprijzen dat de app voorschotelt tank je lekker goedkoop.
Zowel JouleBug (iOS, Android) als ANWB Onderweg & Wegenwacht (iOS, Android) zijn beschikbaar in de Google Play Store en de Apple App Store.
Minder schermtijd: Forest
Als laatste is er ook nog een handige app om je schermtijd op je smartphone te verminderen. Dat doe je via de Forest-app. Deze helpt je door een spelletje te maken van het niet-gebruiken van je telefoon. Wanneer je je broekzakcomputer niet gebruikt, plant Forest een digitale boom. Hoe langer jij je telefoon niet gebruikt, hoe sneller de boom groeit. Na verloop van tijd ontstaat er een prachtig bos vol bomen.
Het is een grappige en creatieve manier om gebruikers aan te sporen minder hun telefoon te gebruiken. Wie in 2023 op zoek is naar een detox van zijn of haar digitale levensstijl valt dan ook aan te raden de app te installeren. Zo scrol je het komende jaar iets minder vaak door Instagram of TikTok. Én: het is goed voor je ogen, want die worden zo minder lang aan blauw licht blootgesteld.
Forest is beschikbaar in de Google Play Store en de Apple App Store.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Twitter maakt toegang voor externe ontwikkelaars betaald
Berichtendienst Twitter gaat vanaf volgende week de toegang voor externe ontwikkelaars op het platform betaald maken, zo meldt het bedrijf in een tweet. -
Tak van Amerikaanse politie gehackt: ‘Enorm incident’
De Marshals Service, een belangrijke tak van het Amerikaanse ministerie van Justitie, is het slachtoffer geworden van een grootschalige aanval met ransomware. Ingewijden zeggen tegen persbureau Bloomberg dat het gaat om een ,,enorm incident”, waarbij ook persoonsgegevens van verdachten en medewerkers op straat zijn beland. -
Wat is beter: een ouder vlaggenschip of een nieuw, ‘goedkoop’ model?
Jaarlijks verschijnen tal van nieuwe smartphones. Bekende fabrikanten als Apple, Samsung en nog veel meer komen dan met de nieuwste versie van hun allerbeste telefoon, vaak het vlaggenschip genoemd. Anderzijds komen diezelfde fabrikanten ook met tal van budget- en midrange-modellen. Maar wat is nou eigenlijk een betere koop? -
Een overvolle mailbox? Dit kun je eraan doen
Heb je last van een overvolle mailbox? Je kunt al die mailtjes weggooien, maar voorkomen is beter dan genezen. We helpen je om de boel op te ruimen en te voorkomen dat je inbox later weer overloopt.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
-
-
Je (nieuwe) huis inrichten met een smartphone: zo doe je dat
Is het tijd voor een nieuwe inrichting, of ga je verhuizen? Leuk! Met deze smartphone-apps kun je kamers opmeten, meubels ‘passen’ en alvast kijken hoe dat kleurtje verf op de muur staat. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging