Volledig scherm
De iMac 2019. © Tweakers

De nieuwe iMac biedt weinig verandering voor veel geld

ReviewDe nieuwste generatie iMac is hier. Tweakers mocht al even met het apparaat - dat in 2017 voor het laatst een upgrade kreeg - stoeien. Is het hoge prijskaartje het wel waard bij het model uit 2019? En krijg je wel waar voor je geld? Tweakers zocht het uit.

Lees de volledige recensie op de website van Tweakers

Pluspunten

Prima scherm

Optionele Vega-videokaart

Zelf upgradebaar geheugen

Minpunten

Standaard voorzien van harde schijf

Dure upgrades

Matige invoerapparatuur

Cijfer: 7,0

Wie Apple een beetje kent weet dat het bedrijf zijn iPhones ieder jaar een hardwareupdate geeft, maar bij de laptops en desktops is dat niet zo vanzelfsprekend. Zo was de vorige hardwareupdate bij de iMac alweer twee jaar geleden en in de tussentijd is er nogal wat veranderd op componentengebied. Waar het topmodel twee jaar geleden nog van vier processor-cores was voorzien, heeft het nieuwste model er acht. Bovendien kun je een nieuwe videokaart in laten bouwen. Reden genoeg om te kijken hoe het met de snelheid van de nieuwe iMac staat.

Voordat we de prestaties testen, kijken we naar het uiterlijk van de de 2019-iMac. En eerlijk is eerlijk, daar valt niet veel nieuws over te vertellen. De behuizing is sinds 2012, toen Apple zijn dikke iMac een afslankkuur gaf, ongewijzigd gebleven. Het design is nog altijd strak, maar na zeven jaar wordt het misschien wel tijd voor iets nieuws. De schermranden zijn voor hedendaagse begrippen breed en waar Apple bij zijn MacBooks al in 2016 overstapte op hetzelfde kleurenschema als de iPhones, zijn de kleuren van de gewone iMac onveranderd gebleven. Er is dus geen Space Grey of Silver beschikbaar, maar gewoon het zilvergrijs dat we al sinds 2008 van Apple kennen.

Dat we het uiterlijk gedateerd vinden, betekent overigens niet dat er iets mis mee is, want het aluminium vormt nog altijd een stevige behuizing voor hardware en scherm. Ook aan de aansluitingen is in deze iteratie niets veranderd. Vorm wordt daarbij boven functie verkozen, want de aansluitingen zitten achterop en je moet het systeem dus draaien om een usb-kabel of sd-kaart in te steken. Van links naar rechts zitten er achterop een mini-jackaansluiting, een sd-kaartlezer, vier usb 3.0-aansluitingen, twee usb-c-aansluitingen en ethernet.

Prestaties

Het 2019-model van de iMac vervangt de ‘iMac 2017' en dat werd tijd. Het 2017-model was in de snelste configuratie voorzien van een snelle quadcore i7-processor, terwijl er er nu standaard een hexacore-i5 wordt geleverd in het 27 inch-model. Daarnaast kun je kiezen voor een nieuwe Vega 48-videokaart, die lekker vlot is, maar uiteraard heeft Apple ervoor gezorgd dat er nog wel wat te upgraden valt, in de vorm van een iMac Pro met Vega 56 of 64.

Volledig scherm
© Tweakers

Maar, met de i9-processor en Vega 48 heb je het wel gehad wat veranderingen betreft. Het 5k-scherm levert onveranderd scherp beeld, met een hoge helderheid en een groot kleurbereik. Met dat scherm zijn we de komende jaren nog dik tevreden. Dat geldt niet voor de harde schijf, dat lees je goed, de harde schijf die standaard in alle uitvoeringen geleverd wordt. Dat zijn weliswaar hele goede schijven, weten we uit ervaring, maar geheugen is intussen zo goedkoop dat we niet begrijpen dat een supersnelle ssd niet standaard is in een computer van 1900 euro. Wil je upgraden naar zo’n schijf, dan ben je op zijn minst 120 euro extra kwijt en dat loopt op tot 1320 euro. Het is fijn dat je het werkgeheugen nog wel zelf kunt upgraden, maar alle andere opties, van videokaart tot processor en ssd zijn bijzonder duur.

Over het bijgeleverde toetsenbord en de muis zijn we helaas ook niet te spreken, want de toetsen zitten dicht op elkaar en de muis is erg plat waardoor hij niet lekker vasthoudt. Maar, we snappen ook wel dat de muis en het toetsenbord een kwestie van smaak zijn en dat maakt het toekennen van een rapportcijfer aan de iMac lastig. 

Conclusie

Beperken we ons tot de wijzigingen ten opzichte van het vorige model, dan blijkt er in wezen weinig veranderd te zijn. Bij het instapmodel krijg je voor hetzelfde geld een snellere processor met twee extra cores en een iets snellere videokaart, maar meer ook niet. Dat valt tegen, want de geheugenprijzen zijn aardig gezakt en er had dan ook meer ram-geheugen in mogen zitten en, zoals eerder gezegd, standaard een ssd. 

Aan de ander kant biedt Apple wel de mogelijkheid om, als je in de buidel tast, klaar te zijn voor de toekomst met bijvoorbeeld een i9-processor en een vlotte Vega-gpu. Mac-gebruikers zaten daar al een tijdje op te wachten en die optie is er nu. Met die mogelijkheid zijn we blij, maar na twee jaar wachten hadden we eigenlijk meer hardware voor ons geld verwacht dan de iMac 2019 nu biedt.

Volledig scherm
© Tweakers