Scène uit 101 Dalmatiërs.
Volledig scherm
PREMIUM
Scène uit 101 Dalmatiërs. © Disney

De VS, Canada en... Holland. Waarom Disney+ bij ons begint

In de aanloop naar de officiële lancering in november kunnen liefhebbers de nieuwe streamingdienst Disney+ alvast twee maanden gratis uitproberen. Maar waarom start de Amerikaanse entertainmentgigant eigenlijk in Nederland?

Het was opmerkelijk nieuws, afgelopen 19 augustus. Niet zozeer de komst van Disney's eigen streamingdienst zelf - dat was al lang en breed bekend - maar wel dat daarna kwam. ,,Disney+ zal starten in Canada en Nederland, samen met de VS, op 12 november.” Een week later volgen Australië en Nieuw Zeeland. Op het oog logische Engelstalige startlanden als Groot-Brittannië en Ierland: ze moeten wachten. ,,De streamingdienst zal naar verwachting de komende twee jaar in de meeste belangrijke markten worden geïntroduceerd,” houdt Disney het vaag. 

Waaraan heeft Nederland de primeur te danken dat we naast thuisland VS en Canada - voor Amerikanen doorgaans een verlengstuk van zichzelf - de eerste zijn?

  1. Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpreteert

    Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpre­teert

    ‘De allervreselijkste emoji’ noemt cartooniste ‘Niet nu Laura’ het. Ze heeft het over de simpele smiley met de neutrale glimlach, de slightly smiling face genaamd. Het internet barst van de memes over hoe we die emoji ervaren. Is hij gewoon blij? Ironisch? Passief-agressief? Zo’n simpele emoji blijkt voor velerlei uitleg vatbaar. Mediapsycholoog Koen Ponnet onthult waarom.