Volledig scherm
Acer Swift 5 © Tweakers

Deze laptop heeft veel scherm, maar weegt minder dan een kilo

Iedere laptopfabrikant heeft tegenwoordig wel een dun en licht model in het aanbod. Voor mensen die hun laptop dagelijks meenemen, maakt een paar honderd gram een groot verschil. Naast Apple, HP en MSI heeft Acer een nieuwe bijzonder ‘lichte’ laptop, maar dan wel met een flink scherm. Tweakers bekeek het apparaat.

Lees de complete recensie op Tweakers

Waar de concurrentie meestal inschikt met een 12, 13,3 of 14 inch scherm, komt de Acer Swift 5 met een 15 inch (38 centimeter) scherm. Hoe dat kan? Een van de dingen die Acer heeft gedaan, is gebruikmaken van magnesium voor de behuizing. Magnesium is nog iets lichter dan aluminium en het lijkt erop dat Acer een niet al te dik metaal heeft willen gebruiken om het gewicht zo laag mogelijk te houden. 

In het kort

Acer Swift 5 SF5151 (999 euro)

+Weegt minder dan een kilogram
+Goed scherm
+Goede accuduur

-Concurrenten met zelfde processor zijn sneller
-Scherm is makkelijk te buigen

Cijfer: 8,0

Dat heeft tot gevolg dat je het scherm vrij gemakkelijk kunt buigen als je het bij de bovenste hoeken vastpakt en dat de behuizing meeveert als je druk zet op het gedeelte tussen de spatiebalk en de trackpad. Dat de behuizing die indruk geeft is jammer, maar onvermijdelijk als je het gewicht van de laptop zo laag mogelijk wilt houden.

Als je de laptop openklapt, blijkt het scherm helemaal door te kunnen draaien totdat het vlak op tafel ligt. Doe je dat, dan steekt wel een klein ontwerpfoutje de kop op. Als je het scherm verder dan een graad of 125 openklapt, leunt de laptop niet meer op zijn rubberen voetjes, maar op de onderste schermrand en die is glad, waardoor de Swift 5 makkelijk kan gaan glijden. 

Til je de laptop voor de eerste keer op, dan voelt het in eerste instantie aan alsof je een dummy-model zonder interne componenten vasthoudt, want de laptop is ongeveer een derde lichter dan de afmetingen je doen verwachten. Een uitkomst voor mensen die het gewicht van een 12"-laptop willen, maar dan met een 15"-scherm.

Toegankelijkheid

Voor de veiligheid heeft Acer een vingerafdruklezer vlak onder het toetsenbord toegevoegd. Gezichtsherkenning heeft de laptop niet, maar inloggen met een vingerafdruk blijkt vlot te werken. De vingerafdruklezer zit bovendien niet in de touchpad, zoals we bij eerdere Acer-modellen gezien hebben, maar in de polssteun, waardoor je de hele touchpad kunt gebruiken waarvoor die bedoeld is.

Die touchpad is een zogenaamde Precision Touchpad, waarvan de aansturing dus netjes in besturingssysteem Windows is geïntegreerd. De afmetingen zijn relatief klein. Dat komt doordat Acer het toetsenbord wat minder ver naar boven heeft geplaatst dan veel concurrerende fabrikanten doen. Druk je op de touchpad in de linker- of rechterhoek, dan voelt het wel wat goedkoop aan. Je kunt het oppervlak daar vrij ver indrukken, waardoor je zelfs onder het dunne metaal van de polssteun door kunt gluren.

Tekst gaat door onder de afbeelding

Volledig scherm
Acer Swift 5 © Tweakers

Conclusie

De Swift 5 heeft een 15"-scherm en een gewicht van minder dan een kilogram. Dat is uitzonderlijk licht voor een laptop van dat formaat en heeft dan ook enkele nadelen. De prestaties van de processor hadden beter gekund en het scherm is vrij makkelijk te torderen. Daar staat tegenover dat het scherm goed gekalibreerd is en de accuduur met 8,5 uur tijdens browsen al goed is en met 13,5 uur tijdens video helemaal hoge ogen gooit. Er is een slot vrij voor nog een extra supersnelle schijf, een ssd. De laptop is een uitkomst voor mensen die een relatief grote laptop met een zo laag mogelijk gewicht zoeken.

Eerder deze week keken we naar middensegment-laptops: betaalbare apparaten met goeie prestaties voor ongeveer 700 euro. Bekijk hier welke jij moet nemen.