Oppo Reno 10x Zoom
Volledig scherm
Oppo Reno 10x Zoom © Tweakers

Deze telefoon heeft een periscopische camera waarmee je tien keer kan inzoomen

ReviewHet Chinese Oppo is nu ongeveer een jaar officieel actief op de Nederlandse markt en er is sindsdien een aantal paradijsvogels van smartphones uitgekomen: toestellen die in elk geval vernieuwend zijn. Maar echt positief waren we nooit, kan de Oppo Reno 10x Zoom daar verandering inbrengen? Tweakers zocht het uit.

Tot nu toe waren we slechts gematigd positief over de toestellen, of zelfs vrij negatief, zoals bij de Oppo Reno. Toch kan de Reno 10x Zoom een heel ander verhaal zijn, want hij heeft andere hardware, andere camera’s, een ander scherm en zelfs andere haptische feedback. Onze eerste indruk was al dat de twee toestellen afgezien van het uiterlijk weinig met elkaar te maken hebben, dus dat biedt hoop. Het bijzondere aan de 10x Zoom is natuurlijk de periscopische camera, die objecten behoorlijk veel dichterbij haalt. We hebben hem daarom voor de camerashoot-out naast de Huawei P30 Pro gezet en dat is natuurlijk niet de eerste de beste op cameragebied. De Reno 10x Zoom heeft ook een klapcamera, in de vorm van een soort haaienvin. Je kunt veel zeggen van Oppo, maar de fabrikant doet wel bijzondere dingen.

Oppo Reno 10x Zoom
Volledig scherm
Oppo Reno 10x Zoom © Tweakers

Het verhaal van de Oppo Reno 10x Zoom is echter op veel vlakken een verhaal van nét niet. Het toestel is net even te zwaar en dik voor zijn verder elegante ontwerp, de camera is net een stapje onder het niveau van concurrenten als de Huawei P30 Pro, Pixel 3 en iPhone XS, en de luidsprekers klinken net wat minder lekker dan veel gelijkgeprijsde concurrenten. Het scherm is net wat minder goed afleesbaar als de beste topsmartphones en ook de specificaties zijn op sommige punten net wat minder, waarbij het gebrek aan draadloos laden en waterdichtheid de voornaamste zijn, maar een wat verouderde usb 2.0 ook een klein minpuntje vormt. Het geheugen, de chip en de snelle vingerafdrukscanner achter het scherm zijn wel op niveau en gelukkig is de initiële adviesprijs net níet van het niveau van de duurste toestellen, waarmee de Oppo Reno 10x Zoom concurreert.

Dik in orde

Er zijn ook een heleboel dingen dik in orde bij deze smartphone. Een daarvan vinden we erg belangrijk en dat is de accuduur, al zijn we wat teleurgesteld dat de snelle Super Vooc-laadtechniek het niet tot de Reno 10x Zoom heeft geschopt. De bouwkwaliteit is goed en het ontwerp is bijzonder, wat een telefoon in deze categorie past. Als je een groot scherm wilt, liefst natuurlijk zonder inkeping, dan zit je geramd met deze telefoon, want dankzij de stevig aanvoelende haaienvincamera is het enorme oledscherm ononderbroken.

Het grootste minpunt van de Reno, naast het gebrek aan draadloos laden en waterdichtheid, is toch nog steeds de software. Ten eerste moet die je smaak zijn, maar hij is ook niet vrij van vervelende voorgeïnstalleerde software en bepaalde toevoegingen van Reno aan Android hadden prima achterwege gelaten kunnen worden. Wel draait het soepel op het toestel.

Al met al vinden we deze Oppo Reno 10x Zoom het fijnste high-end toestel dat de fabrikant tot nu toe in Nederland heeft uitgebracht. De prijs moet wat ons betreft echter wel een stuk zakken om hem interessant te maken tussen de moordende concurrentie.

In het kort

De Oppo Reno 10x Zoom is een prima smartphone met een heel aantal vrij duidelijke voors en tegens. In het dagelijks gebruik is het een prima toestel, behalve dan dat de software wat minpunten kent. Als je daarmee kunt leven, heb je een smartphone die het makkelijk een dag uithoudt, met een zeer veelzijdige camera die objecten erg dichtbij kan halen, en een mooi, groot oledscherm. Het uiterlijk van de Reno 10x Zoom is bijzonder en de bouwkwaliteit mag er wezen. Jammer genoeg mist hij draadloos laden en waterdichtheid, en is de geluidskwaliteit van de luidsprekers niet optimaal. Ook is hij zwaar en vrij dik, waardoor hij geen allemansvriend is.

Pluspunten

Goede accuduur
Veelzijdige en prima camera
Bijzondere vormgeving zonder camerabobbel
Prima oledscherm zonder inkeping
Stevig hoesje meegeleverd

Minpunten

Geen waterdichtheid of draadloos laden
Verbeterpunten in de software
Geen 3,5mm-jack
Matige geluidskwaliteit luidsprekers
Bootloader niet te ontgrendelen

Cijfer: 7.5

  1. Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpreteert

    Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpre­teert

    ‘De allervreselijkste emoji’ noemt cartooniste ‘Niet nu Laura’ het. Ze heeft het over de simpele smiley met de neutrale glimlach, de slightly smiling face genaamd. Het internet barst van de memes over hoe we die emoji ervaren. Is hij gewoon blij? Ironisch? Passief-agressief? Zo’n simpele emoji blijkt voor velerlei uitleg vatbaar. Mediapsycholoog Koen Ponnet onthult waarom.