Deze webcam is tegelijkertijd een snelle scanner om boeken mee te digitaliseren
ReviewVroeger hadden we losse scanners naast de computer staan, maar met de komst van slimme smartphone-apps leek die tijd voorbij. Een nieuwe scanner op crowdfundsite Indiegogo probeert daar verandering in te brengen, door ook te werken als flexibele webcam. We hebben de gadget alvast getest.
De CZUR Fancy Pro is eigenlijk niks meer dan een webcam op een statief. De camera kan recht naar beneden worden gericht, waar je een document kunt neerleggen dat je met de bijbehorende app kunt scannen. In die software zitten allerlei slimmigheden, zoals de mogelijkheid om automatisch te scannen zodra een document wordt gedetecteerd en de optie om tekst achteraf uit te schrijven.
Zulke scanners bestaan al langer: ze worden veelal gebruikt in bijvoorbeeld archieven, om papieren teksten snel te digitaliseren. Daar gebruiken ze vaak een voetpedaal om snel een scan te maken zodra het document is neergelegd, zodat een boek zo snel mogelijk gescand kan worden.
Zulke camera’s kosten vaak vele honderden of zelfs duizenden euro’s. Wat dat betreft is de Fancy Pro een betere deal: tijdens de crowdfunding kun je hem al halen vanaf 144 euro. Keerzijde is wel dat hier geen voetpedaal bij wordt geleverd, maar dat de software automatisch ziet wanneer een pagina is omgeslagen. De makers beloven dat je op die manier een boek met minder dan 1 seconde per pagina kunt scannen.
Drie tot vier seconden per pagina
Bij onze tests lukte het niet om die snelheid te evenaren: het duurde ongeveer 3 tot 4 seconden voor een omgeslagen pagina om gedetecteerd te worden. Dat is alsnog veel sneller dan met een gewone documentscanner of je smartphone, maar je bent wel even bezig als je een heel boek wil digitaliseren. Een pedaal zoals bij duurdere alternatieven was fijn geweest, want dan zouden we het proces kunnen versnellen.
Het uitschrijven van tekst op een scan werkt niet heel goed, in elk geval niet in het Nederlands. Woorden werden verkeerd geïnterpreteerd, spaties ontbraken en hele segmenten werden overgeslagen. Hier en daar klopte een zin, maar de gescande tekst was moeilijk van het origineel te onderscheiden. Bij Engelse teksten is het resultaat iets betrouwbaarder.
Ook een webcam
De Fancy Pro is naast een scanner ook een webcam. Kantel de camera met het scharnier naar jezelf toe, en je kunt de camera ineens gebruiken tijdens bijvoorbeeld videovergaderingen. Dat is in combinatie met een laptop best handig: door het statief hangt de camera hoger dan de ingebouwde camera in je laptop, waardoor je beter in beeld wordt gebracht en collega’s niet je neus in hoeven te kijken.
Het beeld is met zijn 12 megapixel ook prima scherp, al vonden we het kleurgebruik wat intens. Knoppen achterop laten je de helderheid aanpassen en de scherptediepte vastzetten, terwijl een lampje helpt om je beeld extra te belichten. Het is onder de streep een prima webcam, al zouden we iedereen die alleen een webcam zoekt hem niet aanraden: het is enkel een goede bonus voor wie ook graag een scanner in huis haalt.
Eén klein kritiekpuntje nog: zelf zouden we de knoppen achterop de camera in de voet van het apparaat hebben gestopt. Nu zijn ze buiten het zicht en lastig te bedienen - en omdat ze op de camera zitten, trilt het beeld terwijl je ze indrukt. Al is dat allemaal gelukkig klein bier.
Conclusie
Voor wie nog archieven aan oude papieren heeft om te scannen, is de CZUR Fancy Pro een uitstekend, betaalbaar apparaatje om dat mee te doen. Er zijn betere alternatieven, maar die kosten toch al snel het veelvoud.
Dat je hem ook als webcam kan gebruiken, is dan een leuke bijkomstigheid - vooral als je op een laptop werkt en collega’s je tijdens Zoom-belletjes altijd van onderen bekijken. Er zijn betere webcams voor dit geld, maar die hebben dan weer niet de extra scanmogelijkheden.
De crowdfundcampagne voor de CZUR Fancy Pro loopt op Indiegogo nog tot eind november.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De beste smartphones van rond de 500 euro
Voor een nieuwe smartphone kun je dik duizend euro betalen, maar voor een paar honderd euro heb je ook een uitstekend apparaat. We zetten de beste middenklassers van het moment op een rij. -
Getest: Dit is de beste alles-in-1 zwart-witprinter
Wat is de beste alles-in-1 zwart-witprinter? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Nieuwe computermuis nodig? Hier moet je op letten
Het aanbod van computermuizen is enorm, dus als je op zoek bent naar een nieuwe is de kans groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Hier moet je op letten als je een muis wil kopen. -
PREMIUM
Ga je een nieuwe tv kopen op Black Friday? Op deze drie aanraders moet je letten
De ‘r’ zit in de maand: die van Black Friday (25 nov.) en Cyber Monday (28 nov.). Het aangewezen moment om voordelig een nieuwe tv te kopen. Tv-specialist Eric van Ballegoie weet waar je op moet letten. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
PREMIUM
Kom je jouw paspoort of rijbewijs ophalen? Dan moet je eerst door de gezichtsscanner
Wat vroeger een futuristisch en absurd onderdeel van spionagefilms was wordt steeds alledaagser: van het scannen van vingers, handen en gezichten kijken we op veel plekken niet eens meer op. De gezichtsscan-technologie wordt nu ook gebruikt voor het aanvragen van een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of een uittreksel. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.