Volledig scherm
© Thinkstock

Dit is de ideale tech-uitrusting voor studenten

Met een simpel schrift en een computer redt een student het doorgaans niet meer. We zochten uit wat je allemaal nodig hebt en vooral: wat het allemaal moet kosten.

Laptop

Gemiddeld budget: € 800

Als student heb je toch vooral een goede laptop nodig. Tablets zijn dan wel populair, maar worden zelden gebruikt voor studententaken, en je smartphone gebruik je dan weer meer voor je sociale leven. De bepalende factor is natuurlijk het toetsenbord; dat moet groot en vlot hanteerbaar genoeg zijn om papers te kunnen schrijven en lesnotities te verwerken.

Swift 3
Volledig scherm
Swift 3 © Acer

Waar moet je op letten bij de aankoop? Een Intel Core i5-processor is vandaag zo’n beetje de standaard, met liefst 8 gigabyte aan intern geheugen en 512 gigabyte aan opslaggeheugen. Ga ook best voor een 15-inch-scherm (schermdiagonaal 38 centimeter) met hoge definitie (minstens 1920 op 1080 beeldpunten).

Gezien de bovenstaande specificaties is de Acer Aspire 5 een prima aankoop. Je hebt daar een stevige computer voor, maar dat is natuurlijk de bedoeling: het idee is namelijk dat deze laptop drie tot vijf jaar mee kan. 

Een andere optie is de Acer Swift 3. Lichter van gewicht, compacter van vorm, met een modernere processor en een kleurrijker beeldscherm: deze Swift 3 is weer helemaal bij de tijd, en kan moeiteloos concurreren met de top in zijn klasse. En dat is best goed voor een laptop van 750 euro. Ideaal voor de beginnende student dus.

Smartphone

Gemiddeld budget: € 400

Xiaomi Mi 9
Volledig scherm
Xiaomi Mi 9 © Xiaomi

Vaak is de keuze voor een smartphonemerk al gemaakt tijdens het middelbaar onderwijs: alle grote merken - van Samsung via Huawei tot Apple - hebben zo hun eigen ‘stam’ van gebruikers.

Aanrader: Ben jij minder gevoelig voor die merkendrang? Dan kunnen we je met stip de Xiaomi Mi 9 (€ 376) aanbevelen: een prima high-end-telefoon voor een bescheiden budget. Hij heeft een mooi oled-scherm (oled staat voor Organic Light Emitting Diodes, een schermtechnologie die een breed spectrum aan kleuren levert), voldoende werk- en opslaggeheugen, een krachtige processor, en - ideaal voor feestjes - drie camera’s achteraan.

Externe harde schijf

Gemiddeld budget: € 75

GPD consument. De Rugged Mini; een beresterke, miniharde schijf van LaCie.
Volledig scherm
GPD consument. De Rugged Mini; een beresterke, miniharde schijf van LaCie.

Je zou de eerste student niet zijn die nét aan de afwerking van een taak/paper/thesis bezig is, waarbij door een noodlottige samenloop van omstandigheden ineens de computer crasht en je werk foetsie is (tip: simpelweg je documenten automatisch saven in de ‘cloud’ (zie punt 5) zorgt er al voor dat zoiets niet meer kan).

Of misschien moet je voor een bepaald aspect van je studie een hele hoop erg zwaar digitaal materiaal, zoals audio- of videobestanden, bijhouden en wil je je cloudopslag ook niet overbelasten? Een externe harde schijf is dan ideaal.

Aanrader: de LaCie Rugged Mini, wiens stevige behuizing bestand is tegen het ruwe verkeer naar de campus of wilde feestjes. Voor 75 euro vind je al een versie met 1 terabyte aan opslag. 

Cloud-abonnement

Gemiddeld budget: € 25 (per jaar)

Cloud-opslagruimtes behoren tot de beste uitvinding van de eeuw: je kan er grote hoeveelheden foto’s, video’s en documenten opslaan, waar je vervolgens makkelijk bij kan via zowel laptop, tablet als smartphone. De meeste providers bieden hun diensten gratis aan tot een bepaalde opslagcapaciteit (meestal tussen de 5 en 15GB). Daarnaast bieden ze zogenaamde ‘paid storage’, waarbij je via diverse dataplannen betaalt voor extra opslagruimte. Wie een abonnement neemt op Google Drive, Microsoft OneDrive of een andere clouddienst, heeft bijvoorbeeld al voor 24 euro per jaar zo’n 100 gigabyte aan online opslag ter beschikking. Maar wanneer je ook maar in de buurt wilt komen van de terabytes die je krijgt van een externe harde schijf, gaat het vaak al snel om 100 euro per jaar of meer.

Totaal budget: circa 1330 euro.