Dit kost het stroomverbruik van je tv, smartphone, laptop en koelkast
Met de stijgende energieprijzen moeten velen ineens veel meer per maand betalen. Maar wat gebruiken je gadgets nu eigenlijk allemaal? We zetten op een rij hoeveel ieder apparaat ongeveer verstookt.
Voor de meeste apparaten in je huis is dit een betrekkelijk simpele vraag. Sinds de jaren 90 wordt het merendeel van de apparaten in je huis verkocht met een energielabel erop. De nieuwste versie van dit etiket, geldig sinds maart van dit jaar, werkt met klasse van A tot G. Dat is minder verwarrend dan de oude labels met de plusjes achter de A.
Wat omrekenen van oude labels naar het nieuwe aangaat: Stichting Milieu Centraal stelde tegenover RTL Nieuws dat ‘het nieuwe label B, C of D ongeveer te vergelijken met het oude A+++. Wat nu label F is, was voorheen A+’.
Milieu Centraal gaf als aanvulling aan ons dat de oude en de nieuwe energielabels een beetje appels met peren vergelijken zijn vanwege de nieuwe testmethodes, en je het dus eigenlijk beter helemaal kan laten. De stichting heeft de website energielabel.nl opgezet voor dit onderwerp.
Een voorbeeld: loopt je bankrekening leeg terwijl je lekker TV kijkt?
Stel, je hebt een televisie met energielabel G, bijvoorbeeld de LG OLED55CX6LA, een populair model op dit moment. Het energielabel daarvoor vertelt ons dat het toestel 106 kilowattuur (kWh) per duizend uur televisiekijken verbruikt. Als we bij dit voorbeeld ervan uit gaan dat we per jaar gemiddeld twee uur per dag televisiekijken, komen we uit op 77,38 kWh.
Bij een energietarief van 23 cent per kWh, kost deze televisie ons 17,80 euro aan energie per jaar. Dit energietarief houden we in dit artikel aan, maar bij een hogere energieprijs betaal je uiteraard meer.
Voorbeeld twee: stroomverbruik van je koelkast
Dit is een apparaat waar de efficiëntie veel verschil kan maken; je hebt het apparaat immers vrijwel het hele jaar non-stop aan staan. Een koelkast met energielabel D, zoals de Bosch KGN36VLDD, verbruikt volgens het label 191 kWh per jaar, oftewel 43,93 euro.
Een koelkast met vergelijkbare inhoud, maar met energielabel F, zoals de Candy CMCL 5172XN, zit op 269 kWh per jaar, dus 61,87 euro. Dat is 17,94 euro meer per jaar.
Tussen de Bosch van 849 euro en de Candy van 339 euro zit momenteel een prijsverschil van 510 euro bij een bekende webwinkel. Dat betekent dat als je de koelkasten 28,5 jaar lang gebruikt, de Candy je in totaal evenveel heeft gekost als de Bosch.
De berekening hierboven is wel uitgaande van een energieprijs die op 23 cent blijft. Dat is onwaarschijnlijk, maar of die prijs gaat stijgen of dalen is lastig te voorspellen.
Twee populaire apparaten zonder die energielabels: laptops en smartphones
Wie het jaarlijks gebruik van laptops en smartphones wil berekenen moet dieper de wiskunde in duiken. Bovendien kunnen zaken zoals de grootte van je accu en hoe vaak je hem gebruikt een groot verschil maken. Daarom hebben we voor de voorbeeldberekening hieronder best pessimistische inschattingen gemaakt, waardoor het energieverbruik in de praktijk haast wel lager móet uitvallen.
Eerst de telefoon. We gaan uit van een toestel met een enorm grote accu: de Samsung Galaxy M51, met 27,02 Wh capaciteit. Voor deze berekening gaan we hem een heel jaar lang iedere dag volledig leeg laten lopen en gebruiken we een lader met een bescheiden efficiëntie van 75 procent. De overige 25 procent gaat verloren in de vorm van warmte, die je kan voelen bij de adapter.
Iedere dag stoppen we dus 27,02 Wh, oftewel 0,027 kWh, in de telefoon en de warmte verbruikt een extra 0,009 kWh. In totaal kost deze telefoon ons dan per dag 0,036 kWh per dag en 13,14 kWh per jaar. Met weer hetzelfde energietarief komt dat neer op 3,02 euro per jaar. Je telefoon uitzoeken op zuinigheid zal dus geen wereld van verschil in je portemonnee maken.
Dan de laptop. We gaan uit van een Apple Macbook Pro, een model met een enorme accu van 100 Wh, of 0,1 kWh. We gaan ook uit van flink gebruik, dus laten we opnieuw zeggen dat we hem dagelijks volledig laden. Met een lader met dezelfde efficiëntie kost dat je dus dagelijks 133,33 Wh. Op jaarbasis betaal je daar 11,19 euro voor.
Meten is weten: als je zelf gaat uitzoeken welke apparaten de meeste stroom verbruiken
Let wel op: bovenstaande prijzen kunnen door de stijgende energietarieven de komende periode dus hoger uitvallen. Gebruik daarom je huidige (vastgelegde?) tarief om een beter idee te krijgen.
Wil je nu zelf aan de slag met je eigen apparaten, zoek dan de energielabels en jouw energie- en watertarief erbij en gebruik eventueel een elektriciteitsmeter. Die steek je in je stopcontact en dan kan je het verbruik meten van alles wat erop aangesloten zit. Let er wel op dat dit soort meters nauwkeuriger zijn bij hogere wattages en dus meer geschikt zijn om je koelkast te controleren dan je smartphonelader.
Dit artikel verscheen eerder op deze site in 2021. Het artikel is geactualiseerd op 14 oktober 2022.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt. -
Review
Deze gadget laat zien hoeveel stroom en gas je op dit moment verbruikt
Met de stijgende prijzen kijken we steeds meer naar ons dagelijkse energieverbruik. Vaak kan dat via een app van je provider, maar met een speciaal apparaatje kun je het verstoken van stroom en gas ook tot in de kleinste details bekijken met een eigen app. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
Presentatie maken zonder PowerPoint? Deze alternatieven zijn de moeite waard
PowerPoint was jarenlang hét programma voor het maken van presentaties voor opdrachten en vergaderingen. Inmiddels zijn er veel alternatieven voor de software van Microsoft. Deze online tools kun je overwegen als alternatief voor PowerPoint. -
Elon Musk: deel Twitter-algoritme eind maart openbaar
Elon Musk kondigde vrijdag aan dat Twitter het algoritme openbaar gaat maken waarmee het platform tweets aan gebruikers aanbeveelt. De daarvoor gebruikte code wordt op 31 maart ,,open source”, zei de eigenaar en baas van het sociale medium in een tweet.
-
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten. -
-
-
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker.