Dit vinden wij van de nieuwe iPhones

Review iPhone 11Een nieuw jaar en dat betekent een nieuwe iPhone. We mochten eerder het toestel al aanschouwen in Californië, maar hebben de iPhone 11 Pro en iPhone 11 nu uitvoerig getest. Is 't een aanrader of slaan we een jaartje over?

Er is dit jaar geen enorme wijziging in het ontwerp van de iPhones. Het zijn duidelijk de opvolgers van de modellen van vorig jaar, met als grootste wijziging de cameramodule. Toch zijn het prima upgrades, met name de iPhone 11 Pro en Pro Max. Veel minpunten die we de XS en XS Max hebben gegeven zijn namelijk aangepakt. Zo wordt er bij de Pro-modellen nu een snellader geleverd, is de accuduur enorm vooruit gegaan en is de prijs in elk geval niet omhoog gegaan. De iPhone 11 is bij release zelfs vijftig euro goedkoper dan de XR.

iPhone 11 Pro
Volledig scherm
iPhone 11 Pro © Tweakers

Laten we voor het overzicht de belangrijkste verschillen tussen de iPhones van 2019 nog eens opsommen. De iPhone 11 is iets dikker, heeft aluminium randen en dikkere schermranden dan de 11 Pro-modellen. De Pro-smartphones hebben sneller 4g, zijn iets waterdichter, hebben een mooier scherm, een extra camera met telelens en ze worden geleverd met snellader. Voor de extra’s van de iPhone Pro betaal je volgens adviesprijs 350 euro extra als je dezelfde geheugenconfiguratie wilt en voor de Max nog eens 100 euro.

Waar voor je geld

Dat is een flinke sloot geld extra, maar je krijgt dit jaar wel meer waar voor je geld dan bij de XS en XS Max. De meeste mensen zouden we echter aanraden om voor de iPhone 11 te gaan. We zien het scherm als het grootste minpunt, kort daarop gevolgd door de ontbrekende telelens en de minder geavanceerde 4g-antennes - maar dat zal per persoon verschillen afhankelijk van eigen voorkeuren en prioriteiten. Dat zullen veel mensen voor lief nemen, want je krijgt bijvoorbeeld nog steeds dezelfde mooie hard- en software, stereoluidsprekers en ook dezelfde primaire- en ultragroothoekcamera, die eindelijk weer op het niveau vertoeven van de high-end Android-concurrentie.

Over de camera gesproken, die hebben we uiteraard vergeleken met de andere topmodellen. We hebben onderstaande video geschoten met ons videoframe, zodat we met vier telefoons tegelijkertijd konden filmen. Dat hebben we gedaan in 4k-resolutie met 60fps met de telefoons die dat kunnen en in 4K met 30fps met de iPhone 11 Pro Max, iPhone XS Max, S10 en P30 Pro. Daarbij valt op dat de iPhone 11-serie een stuk stabieler filmt dan de XS Max met 4K en 60fps en dat hij wat ons betreft ook de P30 Pro en S10 verslaat. De P30 Pro stabiliseert erg agressief, waardoor het beeld soms even onnatuurlijk stilstaat en bij de S10 zie je soms storende vibraties.

Conclusie

Alsnog is de iPhone 11 niet de smartphone met de beste prijskwaliteitverhouding van het jaar en de Pro-modellen al helemaal niet. De prijzen van iPhones zijn simpelweg nog steeds erg hoog, zeker als je je bedenkt wat voor Android-smartphone je voor de helft van het geld kunt krijgen. 

Bovendien zitten er geavanceerde features op duurdere Android-smartphones die deze iPhones niet hebben, zoals een 90hz-scherm, omgekeerd draadloos laden of een popup-camera. Ook zou een vingerafdrukscanner achter het scherm, als extra optie naast Face ID niet misstaan.

Toch krijg dit jaar veel waar voor de vele euro’s die je voor deze iPhones moet neerleggen, welke je ook kiest. Wie stevig en comfortabel vast zit in Apples ommuurde tuin, zal zien dat er dit jaar iPhones zijn met betere camera’s en een betere accuduur dan vorig jaar, en dat zijn verbeteringen die vrijwel alle smartphonegebruikers zullen kunnen waarderen.

iPhone 11 in 't kort

De iPhone 11 is de goedkoopste iPhone van 2019 en het is een prima opvolger ten opzichte van de iPhone XR. De accuduur is er iets op vooruit gegaan, maar vooral de camera is een flinke stap vooruit. Hij heeft een handige ultragroothoekcamera en de foto’s die je ‘s nachts maakt zien er een stuk beter uit dan voorheen. Het is fijn dat deze goedkopere iPhone dezelfde snelle hardware heeft als de duurdere iPhones. Het lcd is wel minder mooi dan de oledschermen van de duurdere varianten. Toch is dit vermoedelijk voor de meeste mensen de beste iPhone die ze kunnen kiezen, gezien de prijs.

iPhone 11 Pro in 't kort

De iPhone 11 Pro is samen met de iPhone Pro Max de meest high-end Apple-smartphone van 2019. Ten opzichte van voorgangers XS en XS Max hebben ze een veel betere accuduur en ook de camera is er behoorlijk op vooruit gegaan, vooral bij slechte lichtomstandigheden. Ook zit er zowel een telelens, als een ultragroothoeklens op en dat is praktisch. We worden ook erg blij van het oledscherm en natuurlijk de krachtige hardware. Het grootste nadeel is nog steeds de prijs, want je betaalt niet alleen veel voor de variant met een magere 64GB opslaggeheugen, maar ook veel extra als je meer opslag wilt. Toch is de iPhone 11 Pro een bijzonder fijne smartphone, waar je vermoedelijk lange tijd mee kunt doen.

  1. Uitspraak: Staat mag verder met uitrollen van 5G-netwerk
    VIDEO

    Uitspraak: Staat mag verder met uitrollen van 5G-net­werk

    De stichting Stop5GNL, die een zaak aanspande tegen de Nederlandse staat over de uitrol van het landelijke 5G-netwerk, heeft bij de rechter bakzeil gehaald. De techniek, die voor de vijfde generatie mobiele netwerken staat en hoge communicatiesnelheden garandeert, zou volgens de stichting gezondheidsrisico’s opleveren. De rechter is van mening dat de overheid voldoet aan de Europese telecomwetgeving en de veiligheid in acht neemt.