Dit zijn deze zomer dé telefoons met de beste prijs-kwaliteitsverhouding
Beste koopVoor iedereen die op zoek is naar een nieuwe smartphone maakt Tweakers al ongeveer een jaar de Best Buy Guide voor smartphones. Ook deze zomer is er een selectie gemaakt van toestellen in vier categorieën. Vandaag: de beste prijs-kwaliteitsverhouding.
Delen per e-mail
Om te beginnen: we kunnen stellen dat er de afgelopen maanden flink wat is gebeurd op smartphonegebied. Zo hoopten we dat een paar van de kandidaten voor deze gids wellicht vouwbaar zouden zijn, maar dat liep helaas anders. Ook gebeurde er het een en ander op het politieke wereldtoneel met grote gevolgen voor een van de grootste smartphonemakers ter wereld (het Chinese Huawei en de strijd met Amerika).
Daarover gesproken: we hebben lang getwijfeld of we Huawei-telefoons kunnen aanraden in deze gids. De toekomst van Android-updates op die toestellen is door alle perikelen immers onzeker. Er waren wel veel ontwikkelingen de afgelopen weken en de Amerikaanse president heeft beloofd dat Huawei weer onderdelen mag inkopen in de VS, maar de exacte uitwerking daarvan is momenteel nog niet duidelijk. Desondanks gaan we ervan uit dat Android-upgrades weer mogelijk worden en daarom durven we weer Huawei-telefoons te adviseren.
Ook deze keer tonen we je, op basis van onze reviews en testdata, per categorie vier tips voor de beste smartphones die je kunt kopen. Die vier categorieën zijn ongewijzigd ten opzichte van vorige keer, maar hebben een iets duidelijkere naam gekregen: ‘de beste prijs-kwaliteitsverhouding’, ‘de beste accuduur’, ‘de beste’ (waarbij we simpelweg kijken naar de allerbeste eigenschappen) en ‘prijsdalers’ (voor koopjesjagers die niet per se het nieuwste van het nieuwste willen). Met deze tips kun jij deze zomer genieten van de beste telefoon die je kunt kopen.
Xiaomi Mi 9 (373 euro)
De Mi 9 was bij de lancering al een goede deal en is in prijs gedaald tot onder de vierhonderd euro. Met Qualcomms nieuwste chip, voldoende opslag én een mooi oledscherm heeft hij veel high end-specificaties. Xiaomi’s Android-versie Miui zal niet iedereen bevallen en het gebrek aan een 3,5 millimeter-stekkeringang voor bijvoorbeeld oortjes is ook een nadeel, al is de telefoon wel te ontgrendelen. Dat zet de deur open voor andere firmware.
Motorola One (159 euro)
De Motorola One was bij de lancering eind vorig jaar al een aantrekkelijke telefoon, maar met de gezakte prijs is hij nog aantrekkelijker geworden. Hij scoort op veel punten op zijn minst een voldoende. Het scherm is voldoende afleesbaar in direct zonlicht, de software presteert prima voor zijn prijsklasse en de accuduur is goed.
De software is schoon en Lenovo (het bedrijf achter Motorola) is tot nu toe goed bezig met updates en upgrades. Het toestel heeft bovendien drie uitbreidingsmogelijkheden: twee voor simkaarten en een voor opslag. Die is met 64 gigabyte op zich al prima voor deze prijsklasse. Niet alles is goed: de luidspreker is ondergemiddeld, de trilmotor is ruw en van de camera hoef je ook niet al te veel te verwachten.
Samsung Galaxy S10e (531 euro)
De Samsung Galaxy S10e is de kleinste van de drie Galaxy S10's, maar ook de goedkoopste. Hij kost je nu iets meer dan vijfhonderd euro en soms vind je hem zelfs nog goedkoper bij een aanbieding of in combinatie met een abonnement. Hij heeft een redelijk groot scherm ten opzichte van het formaat van de behuizing en om dat te bereiken, heeft hij een gat in het scherm waar de frontcamera achter zit.
Verder heeft hij een prima vingerafdrukscanner in de aan-uitknop en een kwalitatief hoogstaand oledscherm dat niet, zoals bij de S10 en S10+, gebogen is. Hij heeft ook een prima camerasysteem, waarbij de groothoeklens een handige toevoeging is. Het gaat om dezelfde cameraset-up als die van zijn grotere broers, maar dan zonder de telelens.
De foto’s zijn dan ook van goede kwaliteit, maar de primaire camera van Samsung is op sommige vlakken voorbijgestreefd door de beste smartphones in deze prijsklasse. De behuizing is sterk, waterdicht en compact en ligt lekker in de hand.
Apple iPhone 8
De beste prijs-prestatieverhouding onder iPhones is lastig; waar leg je de grens? De iPhone XR biedt dezelfde prestaties als de veel duurdere XS voor een stuk minder geld, maar de iPhone 8 is ook een prima optie. De hardware is dankzij de A11 Bionic-soc en Apples eigen grafische processor prima bij de tijd en moet nog jaren meekunnen, terwijl de prijs een stuk lager ligt dan bijvoorbeeld die van de 8 Plus en X van dezelfde generatie.
Verder in het nieuws
-
Kosmische sleepkabel: Europa gaat sonde bouwen die ruimtepuin opruimt
Europa wil een ruimtevaartuig bouwen dat satellieten gaat opruimen. Zulke sondes bestaan nu niet, maar moeten de hoeveelheid ruimteafval in een baan rond de aarde terugdringen. Het is de bedoeling dat de schoonmaaksonde, de ClearSpace-1, in 2025 voor het eerst een testvlucht uitvoert. -
Wasmachine kopen? Check onze aanraders
Toe aan een nieuwe wasmachine? Deze vier toestellen, in vier verschillende kwaliteits- en prijsklasses, ontfermen zich het beste over je kleine en grote wasjes. -
PREMIUM
Nieuwe tv kopen? Hier moet je op letten
De komende feest- en vakantiedagen zijn bij uitstek een periode om uren op de bank van films en series te genieten. Liefst natuurlijk op een tv met haarscherp beeld. Waarop moet je letten als je een nieuwe wilt kopen? -
Playstation 25 jaar Playstation, de kip met de gouden eieren voor Sony
De spelcomputer die computerspellen tot allemansvriend in de huiskamer bombardeerde, is 25 jaar. Eigenaar Sony verdiende er miljarden mee. Maar houdt het paradepaardje van Sony het nog 25 jaar vol? -
Universiteit vijf keer doelwit DDoS aanval: tentamen afgelast
De Radboud Universiteit is de afgelopen twee weken vijf keer het doelwit geweest van een cyberaanval. Het gaat om een zogeheten DDoS-aanval. Een keer kon daardoor zelfs een tentamen niet doorgaan. De laatste aanval in de reeks was vrijdagochtend: toen lag het netwerk bijna een uur plat
-
100.000 computers lek als een mandje: YouTuber Sven komt zo abortuskliniek binnen
YouTuber Sven van der Meulen heeft een abortuskliniek in verlegenheid gebracht door aan te tonen dat hij gemakkelijk de computer kan binnendringen en bij privégegevens kan. Het lek is inmiddels verholpen, maar staat symbool voor een groter probleem: zo'n 100.000 computers in Nederland kom je zo binnen. -
PREMIUM
Chromebooks Hoe Google's ‘simpele laptop’ het klaslokaal veroverde
Een uitgeklede laptop. Een internetbrowser met toetsenbord. De reacties op de eerste chromebooks van Google waren in 2011 uiterst negatief. Inmiddels is de 'simpele' laptop in zeer veel Nederlandse scholen te vinden. -
Madelynn gaf vader twee weken toegang tot haar sociale media en gaat viral met hilarische posts
Als je tienerdochter achter je rug ook jongens van haar leeftijd uitnodigt voor een logeerpartijtje is een gepaste straf op zijn plaats, oordeelden ouders Larry en Tawnya Sumpter. Ze stelden hun dochter Madelynn (15) voor de keuze: ofwel een maand zonder smartphone, of papa twee weken lang toegang verlenen tot je sociale mediakanalen.