Doorbraak in medische wereld: AI kan korte metten maken met dodelijke superbacterie
Wetenschappers zijn erin geslaagd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) een nieuw antibioticum te ontwikkelen dat een dodelijke variant van een superbacterie kan doden.
Antibiotica doden bacteriën, maar de laatste tijd zijn er steeds meer bacteriën die resistent zijn geworden voor de bestaande geneesmiddelen. Daardoor zijn ze potentieel dodelijk. Per jaar zouden meer dan een miljoen mensen overlijden als gevolg van die resistentie.
Het onderzoek van de Canadese en Amerikaanse wetenschappers spitst zich toe op een van de meest problematische bacteriën: Acinetobacter baumannii, een bacterie die wonden kan infecteren en longontsteking kan veroorzaken. Het is een van de drie bacteriën die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) worden omschreven als ‘superbacteriën’ en een kritieke dreiging vormen, met name in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. De bacterie kan overleven op oppervlakten.
Dokter Jonathan Stokes, van de Canadese McMaster University, omschrijft in gesprek met de BBC de bacterie als ‘publieke vijand nummer één’.
Experimenteel antibioticum ‘abaucin’
Dankzij AI kunnen artsen duizenden potentiële chemicaliën reduceren tot een handvol, die in een laboratorium werden getest. Het resultaat is een experimenteel antibioticum, beter bekend als ‘abaucin’. Er zijn nog verdere testen nodig alvorens het gebruikt kan worden als geneesmiddel. Dat is mogelijk pas tegen 2030.
Het onderzoek is opnieuw een bewijs dat kunstmatige intelligentie de ontdekking van nieuwe geneesmiddelen revolutionair kan versnellen. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het internationale tijdschrift Nature Chemical Biology.
Hoe verder met AI?
Intussen willen de Europese Commissie en Google met andere techbedrijven vrijwillige afspraken maken over het gebruik van kunstmatige intelligentie. Die moeten voorkomen dat de baanbrekende technologie ontspoort zolang er nog aan Europese regels wordt gewerkt.
Verantwoordelijk Eurocommissaris Thierry Breton sprak de topman van Alphabet, het moederbedrijf van Google, woensdag over AI. Alphabet-baas Sundar Pichai en Breton ‘zijn overeengekomen dat we het ons niet kunnen veroorloven te wachten tot de AI-verordening van kracht wordt‘, twitterde Breton na afloop. Ze spraken af voordien ‘met AI-ontwikkelaars samen te werken om al tot een AI-pact op vrijwillige basis te komen‘.
De commissie hoopt haar voorstellen voor Europese AI-regels nog voor het eind van het jaar goedgekeurd te krijgen. Het Europees Parlement en de EU-landen moeten er nog mee instemmen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
-
PREMIUMpartijen willen wet
Experts doen dringende oproep aan ouders: 'Houd kind voorlopig van Snapchat vanwege nieuwe bot’
Ouders moeten hun kinderen ver uit de buurt houden van de slimme geautomatiseerde chatdienst van Snapchat. Daarvoor waarschuwen zowel cyberexperts als deskundigen op het gebied van (online) kindermisbruik. Kinderrechtenorganisaties als Unicef en Save the Children pleiten voor regelgeving voor Snapchat en andere platformen die gebruik maken van kunstmatige intelligentie. ,,Want hier zijn kinderrechten mee gemoeid.” -
TikTok-gebruikers klagen Amerikaanse staat Montana aan om verbod
Vijf gebruikers van het sociale medium TikTok zijn naar de rechter gestapt vanwege een aangekondigd verbod van het platform in de Amerikaanse staat Montana. De vijf, die filmpjes maken voor TikTok, stellen onder meer dat het verbod hun vrijheid van meningsuiting aantast en dat Montana als staat niet over zaken als nationale veiligheid gaat. -
Vingers en tanden tellen: zo herken je (nu nog) nepfoto’s gemaakt door kunstmatige intelligentie
Donald Trump die in boeien wordt geslagen of de paus in een grote, witte pufferjas: nepfoto’s gemaakt via kunstmatige intelligentie zijn haast niet meer van echt te onderscheiden. Toch zijn er gelukkig nog manieren om ze te herkennen. -
Sociale Verzekeringsbank krijgt privacyboete van 150.000 euro
De Sociale Verzekeringsbank moet een boete van 150.000 euro betalen omdat de instelling de privacy van ontvangers van uitkeringen niet goed genoeg heeft beschermd. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bepaald na een klacht van een persoon van wie informatie over de uitkering via de telefonische helpdesk uitlekte naar iemand anders.
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
-
-
-
Techbedrijf Huawei overleeft door zich op andere markten te storten
Sinds het Chinese techbedrijf Huawei op Amerika’s zwarte lijst is gezet, kan het niet meer de nieuwste chips krijgen. De exportrestricties van hightech naar China hebben vooral de telefonietak van Huawei flink geraakt. Het private bedrijf investeert daardoor zwaar in de ontwikkeling van andere producten. ,,Zonder die Amerikaanse sancties waren we misschien niet zo innovatief geweest.’’ -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.