Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Drie jaar cel tegen Heerlense ‘bitcoinwitwasser’ geëist

Tegen een 53-jarige man uit Heerlen is een celstraf 36 maanden geëist. Het Openbaar Ministerie verdenkt de man ervan dat hij op grote schaal bitcoins, die onder meer verdiend waren met drugshandel, omzette in contant geld.

Dat schrijft De Limburger. De man moest zich verantwoorden voor de rechtbank in Zwolle. Tegen zijn partner, een 63-jarige vrouw uit Heerlen, werden 240 uur werkstraf en 6 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf geëist. Ook vordert het Landelijk Parket van het OM ruim een ton wederrechtelijk verkregen vermogen van het tweetal. Verder wil het OM dat inbeslaggenomen geld en onroerend goed verbeurd moeten worden verklaard.

Darkweb

Volgens het OM had de Heerlenaar drie vaste klanten, van wie er twee geïdentificeerd zijn. Eén van hen is inmiddels veroordeeld voor de handel in drugs via het darkweb. De ander is aangehouden voor drugshandel. De derde klant, die aan de verdachte bitcoins had overgemaakt om daarna daarvoor in ruil contant geld te ontvangen, ving bot omdat juist op dat moment beslag werd gelegd op de bankrekeningen van de Heerlenaar en zijn partner.

„Het is op zijn minst opvallend dat deze klant zich nooit tot de politie heeft gewend wegens bijvoorbeeld oplichting of verduistering, gepleegd door de verdachte”, meende de officier van justitie. „Als zijn bitcoins een legale afkomst hadden, had de klant dat ongetwijfeld gedaan.”

Omwisselen

Het OM meent dat het dan ook niet anders kan dan dat de man geweten moet hebben dat de bitcoins door zijn klanten werden verdiend met criminele activiteiten, zoals drugshandel. Een reguliere bitcoin omwisselaar vraagt immers een fractie van de provisie die de verdachte vroeg. Waar de Heerlenaar een provisie van 3 tot 5 procent vroeg, kan dit normaal voor een provisie van 0,10 tot 0,35 procent. „Bij een legale bitcoin exchanger kan dat bovendien digitaal, vanuit huis, achter de computer. Hiervoor hoef je geen afspraak te maken om op een parkeerplaats te wisselen.”

De rol van de vrouwelijke verdachte was beduidend kleiner, meent het OM. Ze zou wel hebben meegedaan aan het witwassen, omdat er ook geld op haar rekening werd gestort. Ook bleek uit observaties tijdens het onderzoek dat ze een enkele keer meeging naar een afspraak om geld te overhandigen.

Twaalf banken

Volgens het OM werd er voor een bedrag van ruim 3,5 miljoen euro op de onderzochte bankrekeningen geboekt, afkomstig van bitcoinwisselingen. Daarvoor zou de Heerlenaar gebruik hebben gemaakt van rekeningen bij twaalf verschillende banken in binnen- en buitenland. De rechtbank doet 22 oktober uitspraak.