Een cultklassieker keert terug: Age of Empires IV is gebaseerd op de game van 'vroeger’
ReviewStrategiespel Age of Empires II was begin 21e eeuw haast niet weg te denken uit menig zolderkamer of ict-schoollokaal. Nu heeft de game na 16 jaar afwezigheid eindelijk een nieuw, volwaardig vervolg.
Lees de volledige review op Tweakers.
24 jaar na het eerste en 16 jaar(!) na het laatste deel is er een compleet nieuwe versie van Age of Empires verschenen. Versie 4 voelt niet als een regelrechte opvolger van deel 3, maar bouwt juist verder op deel 2.
Het is een begrijpelijke keuze: De tweede Age of Empires is tot op de dag van vandaag nog populair, vooral bij fans van het eerste uur. En als je voortbouwt op de derde game heb je een nieuw, moderner tijdperk met tanks nodig - dat zou van Age of Empires een compleet ander spel maken dan voorheen.
Meer dan een nieuw jasje
Toch is Age of Empires IV niet zozeer deel II in een nieuw jasje. Het is meer dan dat. Het haalt de beste elementen uit de hele serie en combineert dat met onder andere nieuwe spelsystemen en een sterk verbeterde grafische vormgeving.
Age of Empires IV is een klassiek strategiespel. In de basis draait het allemaal weer om het verzamelen van grondstoffen waarmee gebouwen, technologiche ontwikkelingen en manschappen kunnen worden gemaakt. Hout en voedsel zijn bijna tot in de oneindigheid beschikbaar, maar dat geldt niet voor goud en steen.
Verschillende tijdperken
Net als voorheen bestaat het spel uit verschillen tijdperken waar je doorheen speelt, ditmaal genaamd Dark, Feudal, Castle en Imperial. Naarmate je speelt wordt je volk moderner en krijg je geavanceerdere upgrades. Je wint het spel door alle vijanden te verslaan, of door een wonder te bouwen. Ook is het nu mogelijk een heiligdom te veroveren om zo de winst te pakken.
Net als bij de meeste strategiespellen vergt Age of Empires een bepaalde discipline. Je bent in het begin vooral druk met het op gang brengen van je economie en doorontwikkelen van bepaalde technologie, zodat je later grote legers kunt produceren. Voor nieuwkomers kan dat even wennen zijn: je bent zo een kwartier verder voordat je eindelijk je vooraf bedachte strategie kunt uitvoeren.
Slimmere computertegenstanders
Computergestuurde tegenstanders zijn in dit deel slimmer en creatiever. Zo trekken ze zich bijvoorbeeld eerder terug als een aanval dreigt te mislukken. Ook vallen ze niet meer steeds op hetzelfde punt aan, maar wordt er echt geprobeerd zwakke punten in je verdediging te vinden. Het maakt het leuker om tegen de computer te spelen dan voorheen. Al komen foutjes nog wel eens voor: soldaten van computergestuurde tegenstanders komen wel eens onbedoeld vast te zitten.
Je kunt in Age of Empires IV als één van acht volken spelen. Die zijn vrij divers, wat het spel extra afwisselend en uitdagend maakt. Zodra je het ene volk onder de knie hebt, begin je aan de volgende, dat toch weer wat anders werkt. Toch wringt daar de schoen ook wel een beetje, want in eerdere delen had je keuze uit veel meer speelbare volken.
Conclusie
Wat ons betreft is Age of Empires IV exact zoals verwacht en gehoopt: ondanks vernieuwingen speelt het als vanouds. Makers Microsoft en Relic hebben goed geluisterd naar de bestaande spelers door de middeleeuwen als tijdperk te kiezen en daarmee voort te borduren op het meest succesvolle Age of Empires II.
Tegelijkertijd is het de vraag of dit deel net zo populair zal worden als zijn illustere voorganger, want de gamewereld is een stuk sneller geworden. Verwacht dus niet een innovatieve strategiegame die de wereld op z’n kop zet - het gaat nog steeds om het winnen van grondstoffen en de juiste strategie om de vijand te verslaan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Door deze veelgemaakte fouten slijt je auto bovenmatig snel
Tijdens de autorijlessen wordt ons vooral geleerd hoe je schadevrij door het verkeer komt, maar niet of nauwelijks hoe je moet rijden om slijtage aan je auto te voorkomen. Als je deze slechte gewoontes afleert, gaat je auto langer mee. -
Zo voorkom je dat je per ongeluk een telefoongesprek beëindigt
Als je midden in een belangrijk telefoongesprek zit, wil je niet per ongeluk ophangen. Met deze tips verklein je de kans dat dit gebeurt. -
Beginnen met Fortnite: met deze tips overleef je je eerste stappen
Fortnite blijft de aandacht naar zich toe trekken door zichzelf continu opnieuw uit te vinden. Maar waar begin je, en hoe word je goed in Fortnite? -
Jonger dan 18 en meer dan een uur op TikTok? Dan heb je pincode nodig
Socialmedia-app TikTok introduceert binnenkort een timer die ervoor zorgt dat jongeren onder de 18 jaar een pincode moeten invoeren als zij de app langer dan een uur gebruiken. Het netwerk doet dit vanwege kritiek dat de app verslavend zou zijn voor jongeren. -
Deze gadgets maken je gameconsole nog net iets beter
Gamen is een enorm populair tijdverdrijf. De echte liefhebber wil natuurlijk ook de beste accessoires. Onderstaande hulpmiddelen zullen goed van pas komen.
-
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen? -
-
-
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten. -
PREMIUM
De batterij van de toekomst biedt mogelijkheden: ‘Ben overtuigd dat het gaat lukken’
De energietransitie kan niet zonder betere batterijen. Een club van knappe koppen verenigd in BatteryNL werkt samen om nieuwe accu’s te ontwikkelen. ,,Die alternatieven komen er. Is het niet over vijf jaar, dan is het over twintig.”