‘Eind 2020 hebben meer dan miljard mensen toegang tot 5G’
Tegen het eind van dit jaar wonen naar verwachting meer dan een miljard mensen in het dekkingsgebied van een 5G-netwerk. Dat blijkt uit onderzoek van technologiebedrijf Ericsson.
Delen per e-mail
Dat betekent echter niet dat zoveel gebruikers al kunnen profiteren van het snellere 5G-netwerk. Er zijn namelijk nog veel mensen die niet in het bezit zijn van een smartphone die geschikt is voor 5G. Ericsson schat dat tegen eind december 220 miljoen 5G-abonnementen zijn afgesloten, waarvan acht op de tien in China.
5G wereldwijd
In het Ericsson Mobility Report schrijft het technologiebedrijf dat 5G-abonnementen naar verwachting over zes jaar verantwoordelijk zijn voor meer dan de helft van alle mobiele dataverkeer. Volgens Ericsson zijn er eind 2026 zo'n 3,5 miljard 5G-abonnementen afgesloten.
Momenteel lopen China en de Verenigde Staten voorop met het integreren van 5G. In Europa gaat de overgang wat langzamer, omdat meerdere landen frequentieveilingen hebben uitgesteld vanwege de pandemie. In Nederland kunnen klanten van KPN en T-Mobile sinds eind juli gebruikmaken van hun vernieuwde mobiele netwerk met 5G-technologie, mits ze over een geschikt toestel beschikken.
Dat is mogelijk door de eerste veiling van 5G-frequenties. De drie grote telecomproviders KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile sleepten frequenties in de wacht. Zij waren ook de enige partijen die tot de veiling waren toegelaten.
Brits verbod 5G van Huawei
De frequentieveiling is een politiek gevoelig onderwerp, omdat de vrees bestaat dat de netwerkapparatuur voor 5G door andere landen kan worden gebruikt om te spioneren. Daarbij wordt vooral gedacht aan apparatuur van Huawei uit China. Het kabinet stelde daarom extra eisen aan telecomproviders.
Ook in het buitenland worden maatregelen genomen tegen Huawei. De Britse overheid stelt vandaag een verbod in op het installeren van 5G-netwerkapparatuur van het Chinese technologiebedrijf vanaf september volgend jaar. In juli besloot het Verenigd Koninkrijk al om vanaf eind 2020 te stoppen met het aanschaffen van nieuwe Huawei-apparatuur en alle bestaande apparaten tegen het eind van 2027 te verwijderen. Dat was een reactie op sancties die de Amerikaanse overheid het Chinese techbedrijf oplegde.
,,We stellen een duidelijk pad op om leveranciers met een hoog risico compleet te verwijderen uit onze 5G-netwerken”, zegt staatssecretaris van Digitale Zaken Oliver Dowden in een persverklaring. ,,Hiervoor gebruiken we nieuwe en niet eerder gebruikte middelen om telecomapparatuur die een gevaar vormt voor onze nationale veiligheid te identificeren en te verbieden.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Op zoek naar een nieuwe tablet? Kijk goed naar de kenmerken
Voor veel mensen blijven tablets de perfecte combinatie van smartphone en laptop. Ideaal om in de luie stoel naar een film te kijken, te gamen of om op kantoor notities mee op te nemen. We stelden een checklist op waar je aan moet denken bij de aankoop van een nieuwe tablet. -
Cyber Monday 2020 Is die smartphone-deal wel écht een koopje? Bekijk het hier
Is het tijd voor een nieuwe smartphone? Dan is dit het uitgelezen moment. Het is Cyber Monday, een commerciële feestdag waarop in navolging van Black Friday de meeste webwinkels met flinke aanbiedingen smijten. Deze site houdt deze shops in de gaten met onze prijsvergelijker die je onderaan dit artikel vindt, zodat je niet een oneerlijke aanbieding koopt. -
Beste koop Dit zijn deze winter de beste smartphones tot 250 euro
Een smartphone van maximaal 250 euro kopen is ieder jaar een steeds betere optie. Fabrikanten krijgen het steeds vaker voor elkaar om meer functies van duurdere smartphones te implementeren in goedkopere modellen. We bekeken vier verschillende smartphones die niet direct een enorme aanslag op je portemonnee zijn. -
Zes gadgets van nog geen 50 euro voor onder de kerstboom
Wil jij je hippe broer/zus/neef/nicht nog verrassen met een tof tech-kerstcadeau dit jaar, liefst zónder je blauw te betalen? We gingen op zoek naar zes betaalbare gadgets die altijd van pas kunnen komen en waar je iedere techfanaat blij mee maakt. -
Wikipedia viert twintigste verjaardag: ‘Urker vistaart langst bestaande Wikihoax’
Wikipedia, de bekendste en grootste online encyclopedie bestaat vandaag precies twintig jaar. Inmiddels is de website leesbaar in driehonderd talen, waaronder het Nederlands, Fries en Limburgs.
-
Twitter-topman: niet trots op Trump-ban, wel goed besluit
Twitter-topman Jack Dorsey zegt dat hij niet trots is op, of blij om, de ban van het account van scheidend Amerikaans president Donald Trump. Op zijn eigen account schrijft Dorsey dat hij wel achter de beslissing staat. -
Europese Centrale Bank zoekt feedback op plan rond nieuwe ‘digitale euro’
De Europese Centrale Bank is op zoek naar feedback op het plan om een ‘digitale euro’ te creëren. De ECB wil weten wat burgers en bedrijven vinden van dat idee. Het zou dan gaan om een digitale tegenhanger van giraal geld, die beheerd wordt door een centrale autoriteit. -
Extra veiligheidseisen voor aanbieders mobiele netwerken om misbruik te voorkomen
Het kabinet stelt aan aanbieders van mobiele telecomnetwerken extra eisen op het gebied van veiligheid. Dat moet spionage of misbruik voorkomen en de maatregelen moeten uiterlijk op 1 oktober 2022 zijn doorgevoerd. Dat gebeurt met het oog op de komst van nieuwe 5G-netwerken voor supersnel mobiel internet.