Europa dient wetsvoorstel in voor universele telefoonlader - al decennium in de maak
Tien jaar nadat het Europese Parlement erom vroeg, komt er een universele oplader voor mobiele telefoons en tablets. Daarmee lijkt het tijdperk van allerlei verschillende kabeltjes definitief voorbij.
Volgens het wetsvoorstel dat Eurocommissaris voor de interne markt Thierry Breton vanmiddag presenteerde, moet de industrie zorgen voor uniforme laadpunten – de usb-c – op mobiele telefoons, tablets, koptelefoons, draagbare luidsprekers, draagbare videogameconsoles en digitale fototoestellen en camera’s, waarvan er vorig jaar in Europa maar liefst 420 miljoen werden verkocht.
Er wordt pas later over het wetsvoorstel gestemd. Wordt dit aangenomen, dan betekent het dat iedere smartphone in Europese winkels eenzelfde oplaadpoort moet bevatten. Hierdoor zal een snoertje voor je oude Android-telefoon op termijn ook gewoon in een iPhone passen.
Telefoonmakers proberen het al jarenlang zelf
Telefoonmakers beloven al sinds 2010 dat ze hun telefoonladers zouden ‘harmoniseren’, maar van een universele standaard is nog steeds geen sprake. Vooral Apple lijkt in de weg te liggen: het bedrijf gebruikt al jarenlang zijn eigen lightning-kabels, terwijl Android-fabrikanten grotendeels overstappen naar usb-c. Met de wet worden bedrijven verplicht om mee te werken.
Het zou in de praktijk betekenen dat iPhones op termijn ook een usb-c-aansluiting krijgen, omdat deze het meest wordt gebruikt. Apple stapte eerder al met zijn Macs en iPads over naar die standaard.
Tekst gaat verder onder de de prijsvergelijker.
Minder kabeltjes in huis
Met de nieuwe wet wil de Commissie voorkomen dat er een gigantische hoeveelheid kabeltjes ophoopt in Europese huishoudens. In de afgelopen jaren betekende een nieuwe telefoon immers altijd ook een nieuw snoertje.
Dat is tevens goed voor het milieu: omdat minder snoertjes nodig zijn, hoef je ook minder snel een nieuwe te halen en worden minder kabels geproduceerd.
Ook losse oplaadblokken
Met de wet moet ook de verkoop van opladers worden losgekoppeld van telefoonverkoop. Brussel schatte eerder dat er jaarlijks ongeveer 300 miljoen euro wordt verspild aan ongebruikte opladers.
Apple en Samsung namen daar eerder al het voortouw in: beide bedrijven leveren geen opladers meer bij hun nieuwste toestellen. Wel zit er nog een snoertje in de doos.
Apple verkoopt laders van 70 euro per stuk en heeft de uniformiteitsverplichting al die jaren kunnen tegenhouden
Grote woede
Tot grote woede van initiatiefnemer Toine Manders (CDA) houdt Brussel de draadloze lader buiten de uniformiteitsverplichting. Manders: ,,Brussel buigt voor de industrie.”
Manders haalde tien jaar geleden de internationale pers met foto’s van bergen ‘vergeten’ snoertjes en stekkers die in elk huishouden wel te vinden waren. Pas vanmiddag kwam de Commissie dus met een wetsvoorstel, dat dan ook nog eens pas over drie jaar van kracht wordt. ,,Apple verkoopt laders van 70 euro per stuk en heeft de uniformiteitsverplichting al die jaren kunnen tegenhouden. Het heeft daar kapitalen aan verdiend", foetert Manders. ,,Het is wetgeving op een bijna achterhaalde technologie.”
Even goed zegt Manders wel ‘trots’ te zijn dat een oud initiatief het nu tot wetgeving schopt. Apple, dat al jaren op de rem staat, houdt vol dat de verplichte uniformering juist tot extra afval leidt. Ook zou uniformiteit de innovatie remmen. Maar volgens Manders en ook de Commissie is dat kul en heeft de obstructie van het Amerikaanse bedrijf jarenlang geleid tot extra afval en extra kosten voor de consument.
Alsnog zwichten
Manders verwijt de Commissie alsnog te zwichten voor de industrie door de draadloze laders buiten de wet te houden. Commissaris Breton vertelde dat zijn wetsvoorstel meer wil regelen dan alleen de universele lader. Hij wil ook dat de industrie de technologie voor snelladen harmoniseert. Breton: ,,Dat is niet alleen een kwestie van het draadje, dat gaat ook om de software. De lader en het apparaat moeten dezelfde taal spreken.”
Een logische consequentie van het wetsvoorstel is dat lader en apparaat los kunnen worden verkocht; consumenten kunnen een nieuwe telefoon kopen en de oude lader gebruiken.
Volgens Breton lag het niet voor de hand de draadloze lader nu al mee te nemen in zijn wetsvoorstel, omdat die technologie nog volop in ontwikkeling is. Hij sluit niet uit dat hij daarop zijn wetsvoorstel nog aanpast. Hij bestrijdt ook dat er de afgelopen jaren niets is gebeurd. ,,In overleg met de industrie hebben we het aantal laadpunten al van dertig naar drie teruggebracht.”
Vanaf 2024 in telefoons
Met het wetsvoorstel is de eerste stap richting een universele lader gezet, maar verwacht niet dat je er ook snel iets van merkt. Na de presentatie vandaag zal op een later moment worden gestemd. Pas daarna zal de wet ingaan, mits er een meerderheid is.
Telefoonmakers krijgen twee jaar om de eerste toestellen met de universele poort uit te brengen. Dus als de wet in 2022 wordt ingevoerd, zitten de poorten vanaf uiterlijk 2024 in telefoons. Pas een paar jaar later, als oude telefoons met oude laders uit de winkels zijn, hebben we dan écht een universele telefoonlader.
Breton denkt één jaar nodig te hebben om de Europese besluitvorming met lidstaten en Parlement af te ronden. Daarna krijgen de lidstaten een jaar om het wetsvoorstel in eigen wetgeving om te zetten, en daarna de industrie nog een jaar om productieprocessen aan te passen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Werkt je printer niet? Zo krijg je hem weer aan de praat
Is het weer zover? Nét wanneer je dat ene belangrijke document wilt printen, werkt je printer ineens niet. We zetten de oplossingen van veel voorkomende problemen op een rij, zodat jij je printer snel weer aan de praat krijgt. -
PREMIUM
Gebouw handmatig inspecteren? Door deze start-up kan dit nu vanuit je luie stoel
Gebouwinspecties zijn arbeidsintensieve en tijdrovende klussen. Je moet fysiek ergens heen en vervolgens het gebouw handmatig inspecteren. In heel veel situaties kan dat een stuk eenvoudiger, namelijk vanuit je luie stoel. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Zo werk je de wirwar aan snoeren achter je pc of tv mooi weg
Ondanks dat we steeds meer draadloze apparaten bezitten, is het aantal snoeren in huis en op kantoor nog steeds flink. Klaar met die wirwar aan draden? Dit kun je eraan doen.
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
-
-
Bang dat iemand op je WhatsApp inbreekt? Zo zorg je ervoor dat je zo veilig mogelijk appt
WhatsApp is een begrip in Nederland. De chatapp van Meta is handig, bijna iedereen heeft wel een profiel en het is ook nog eens gratis. Toch is de veiligheid van de dienst nog wel eens in opspraak. Gelukkig zijn er een aantal manieren om je WhatsAppaccount te beveiligen. -
Review
De iPhone 13 lijkt erg op de 12, maar is op één punt flink verbeterd
De iPhone 13 en 13 Pro zijn op smartphonegebied eigenlijk amper anders dan hun voorgangers van vorig jaar. Kijk je echter naar de camera’s, dan maakt Apple een paar forse stappen.