‘Exportvergunning ASML door Nederland opgeschort na druk VS’
Een exportvergunning voor chipmachinefabrikant ASML naar China werd door Nederland opgeschort na sterke druk vanuit de Verenigde Staten, zeggen ingewijden. Het ging om een vergunning voor de levering van de modernste chipmachines van het Nederlandse bedrijf.
Delen per e-mail
De kwestie draait om zogeheten EUV-machines, die de productie van snellere microprocessoren en geheugenchips mogelijk maken. Nederland gaf ASML in 2018 een vergunning voor export van de hoogwaardige en peperdure apparatuur naar een Chinese klant, maar verlengde die vorig jaar niet.
Die beslissing volgde op druk van de Amerikanen, verklaren bronnen tegenover Reuters. De ASML-levering werd besproken tijdens het bezoek van premier Mark Rutte aan het Witte Huis afgelopen zomer. Rutte zou ook een vertrouwelijk Amerikaans rapport hebben ingezien over de mogelijke consequenties van de technologie in handen van de Chinezen.
Wassenaar Arrangement
In het najaar van 2019 berichtte de Japanse zakenkrant Nikkei Asian Review al dat ASML de levering van de machines aan het Chinese Semiconductor Manufacturing International (SMIC) had opgeschort. Het Veldhovense bedrijf zelf wil de naam van die klant niet bevestigen, maar laat weten nog steeds te wachten op een exportvergunning voor China.
EUV-machines vallen onder het Wassenaar Arrangement. Dit internationale verdrag beperkt de export van wapens naar bepaalde landen, maar ook van moderne technologie die voor militaire doeleinden kan worden gebruikt. Zowel Nederland als de VS hebben dat verdrag ondertekend. Voor de uitvoer van dergelijke technologie is een vergunning nodig.
Een woordvoerder van Rutte wilde tegenover persbureau Reuters geen commentaar geven. Ook het Witte Huis wilde niet op de kwestie ingaan.
Slechts een handjevol bedrijven is in staat om de meest geavanceerde chips te produceren. Naast ASML gaat het om het Zuid-Koreaanse Samsung, TSMC in Taiwan en het Amerikaanse Intel.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
COA deelde jarenlang gevoelige gegevens van asielzoekers met de politie
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) deelde jarenlang informatie van asielzoekers met de politie. Er werden structureel gegevens gedeeld over onder andere godsdienst en etniciteit. Inmiddels is de uitwisseling stopgezet. -
Apple iPad Air 2020 nader bekeken: hoe goed is deze tablet?
De iPad Air vult sinds enige jaren het midden van de line-up van Apples iPad. Waar in het verleden dit model vaak als afdankertje van high-end iPads voelde, gooide Apple het design afgelopen najaar helemaal om. Hoe goed is de nieuwste iPad Air? -
Netflix komt dit jaar met shuffle-functie
Streamingdienst Netflix komt in de eerste helft van 2021 met een shuffle-knop. Dat heeft het bedrijf deze week laten weten bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers. -
Wikipedia viert twintigste verjaardag: ‘Urker vistaart langst bestaande Wikihoax’
Wikipedia, de bekendste en grootste online encyclopedie bestaat vandaag precies twintig jaar. Inmiddels is de website leesbaar in driehonderd talen, waaronder het Nederlands, Fries en Limburgs. -
Van slim toilet tot kwispelend kussen: deze bizarre gadgets werden onthuld op CES 2021
Naar gewoonte werden op elektronicabeurs CES 2021 - dat voor het eerst volledig digitaal plaatsvindt - de waanzinnigste gadgets voorgesteld. Vaak innovatief, maar soms ook gewoon net een tikkeltje té bizar: dit zijn de hoogtepunten.
-
Wereldwijde problemen bij berichtendienst Slack
De wereldwijde storing bij zakelijke berichtendienst Slack is volgens het bedrijf verholpen. Gebruikers van de dienst, waarvan veel bedrijven gebruikmaken, konden zo’n vijf uur lang geen berichten lezen of helemaal niet inloggen. Het bedrijf zegt dat er nog wel problemen zijn bij enkele ondersteunende diensten zoals de koppeling met kalender-apps en notificaties via e-mail. -
Duitser heeft nog twee kansen om 180 miljoen aan bitcoin niet kwijt te raken
Stefan Thomas staat voor een groot dilemma: hij versleutelde een harde schijf waar voor 180 miljoen euro aan bitcoin op staat en is het wachtwoord vergeten. De Duitser heeft nog maar twee kansen om dat alsnog te raden. Anders kan hij fluiten naar zijn fortuin. -
PREMIUM
Handelsoorlog tussen VS en China raakt niet alleen Philips
EINDHOVEN - Philips verraste beleggers vorige week met een winstwaarschuwing. Het bedrijf heeft meer last van de handelsoorlog tussen de VS en China dan gedacht. En Philips is niet de enige.