Volledig scherm
Medewerkers van ASML bezig met de installatie van een machine voor de productie van computerchips. © Reuters / Bart van Overbeeke

‘Exportvergunning ASML door Nederland opgeschort na druk VS’

Een exportvergunning voor chipmachinefabrikant ASML naar China werd door Nederland opgeschort na sterke druk vanuit de Verenigde Staten, zeggen ingewijden. Het ging om een vergunning voor de levering van de modernste chipmachines van het Nederlandse bedrijf.

De kwestie draait om zogeheten EUV-machines, die de productie van snellere microprocessoren en geheugenchips mogelijk maken. Nederland gaf ASML in 2018 een vergunning voor export van de hoogwaardige en peperdure apparatuur naar een Chinese klant, maar verlengde die vorig jaar niet.

Die beslissing volgde op druk van de Amerikanen, verklaren bronnen tegenover Reuters. De ASML-levering werd besproken tijdens het bezoek van premier Mark Rutte aan het Witte Huis afgelopen zomer. Rutte zou ook een vertrouwelijk Amerikaans rapport hebben ingezien over de mogelijke consequenties van de technologie in handen van de Chinezen.

Wassenaar Arrangement

In het najaar van 2019 berichtte de Japanse zakenkrant Nikkei Asian Review al dat ASML de levering van de machines aan het Chinese Semiconductor Manufacturing International (SMIC) had opgeschort. Het Veldhovense bedrijf zelf wil de naam van die klant niet bevestigen, maar laat weten nog steeds te wachten op een exportvergunning voor China.

EUV-machines vallen onder het Wassenaar Arrangement. Dit internationale verdrag beperkt de export van wapens naar bepaalde landen, maar ook van moderne technologie die voor militaire doeleinden kan worden gebruikt.  Zowel Nederland als de VS hebben dat verdrag ondertekend. Voor de uitvoer van dergelijke technologie is een vergunning nodig. 

Een woordvoerder van Rutte wilde tegenover persbureau Reuters geen commentaar geven. Ook het Witte Huis wilde niet op de kwestie ingaan. 

Slechts een handjevol bedrijven is in staat om de meest geavanceerde chips te produceren. Naast ASML gaat het om het Zuid-Koreaanse Samsung, TSMC in Taiwan en het Amerikaanse Intel.