Volledig scherm
© REUTERS

Facebook klaagt twee appmakers aan wegens klikfraude met advertenties

Facebook heeft twee appmakers uit Hongkong en Singapore aangeklaagd op verdenking van klikfraude. De ontwikkelaars brachten apps uit in de Google Play Store die de smartphones van gebruikers infecteerden met malware, zodat ze gebombardeerd werden met advertenties die ook nog eens automatisch werden aangeklikt. Daardoor konden de appmakers veel geld opstrijken. 

De malware-apps leken onschuldige virusscanners of batterijduurverlengers. Er staan ook nu nog apps van de bedrijven, genaamd LionMobi en JediMobi, in de Play Store. Het gaat bijvoorbeeld om Power Security-Anti Virus, Phone Cleaner. Een app die volgens de downloadwinkel 50 miljoen keer gedownload is en bijna 250.000 recensies heeft gekregen. Veel gebruikers klagen dat de app hun telefoon traag maakt en advertenties toont.

Een andere app is Color Note Prote, een zogenaamde notitieapp. Die is een miljoen keer geïnstalleerd en in de reacties klagen gebruikers dat er advertenties getoond worden ook nadat de app is afgesloten.

De bedrijven waren lid van Facebook’s Audience Network voor advertenties. Beide appmakers zijn geschorst door Facebook en  adverteerders die kosten hebben gemaakt hebben hun geld teruggekregen.

Niet nieuw

Adware-apps en klikfraude zijn geen nieuw fenomeen, maar volgens Facebook is de zaak tegen de ontwikkelaars een van de eerste in zijn soort. Het sociale netwerk is vrijwel volledig afhankelijk van inkomsten uit advertenties.