Volledig scherm
Een medewerker van Facebook in de zogeheten War Room, waar berichten over verkiezingen worden gecontroleerd. © EPA

Facebook laat nepadvertenties over verkiezingen door

Kwaadwillenden kunnen vrij eenvoudig nepadvertenties verspreiden op Facebook en zo proberen bijvoorbeeld verkiezingen te manipuleren. Dat ontdekte het tv-programma Brandpunt+.

‘De stembureaus zijn dicht, mensen kunnen geen stem uitbrengen.’ Die verzonnen boodschap wist de redactie van Brandpunt+ in advertenties op Facebook te krijgen. Daaruit blijkt volgens het programma dat het best eenvoudig is om bijvoorbeeld de Provinciale Statenverkiezingen van maart volgend jaar te manipuleren. Want als zulke advertenties bij één bepaalde groep komen en genoeg mensen erin trappen, kan het een partij veel stemmen kosten.

Volgens Brandpunt+ kost het ongeveer 2500 euro om een half miljoen potentiële VVD-kiezers te bereiken. Facebook keurde de nepadvertenties goed, maar het programma trok ze terug voordat ze daadwerkelijk online kwamen. Ook een verzonnen bericht dat ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zich had bekeerd tot de islam, kwam door de keuring. Alleen een verzonnen bericht over CDA-leider Sybrand Buma werd tegengehouden.

Volgens minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) vormt het feit dat Facebook de advertenties accepteerde ‘een illustratie van mijn punt dat onafhankelijke journalistiek heel belangrijk is bij de bestrijding van nepnieuws’. Ze verwacht dat Facebook zelf ook zal beseffen dat ‘dit niet de bedoeling is’. 

Facebook laat weten de melding ‘zeer serieus’ te nemen en een intern onderzoek te zijn gestart. Het bedrijf nam eerder al enkele maatregelen om misbruik van advertenties te voorkomen.

Onrust

Bij de afgelopen Amerikaanse presidentsverkiezingen zouden Russische 'trollen' veel nepboodschappen op Facebook hebben gezet om de Democratische kandidaat Hillary Clinton tegen te werken en om onrust te stoken. Zo kregen extreemrechtse mensen een oproep van de groep ‘Heart of Texas’ om te demonstreren bij een moskee in Houston.

De groep ‘United Muslims of America’ riep moslims juist op om op hetzelfde moment naar dezelfde plek te komen om de moskee te verdedigen. Beide groepen waren waarschijnlijk Russische verzinsels.

  1. Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

    Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

    YouTubers Ties Granzier (20) en Govert Sweep (21), die in Amerika werden opgepakt omdat ze de militaire basis Area 51 betraden, zijn aangeklaagd voor het binnentreden van verboden terrein. Justitie verdenkt hen ervan dat bewust gepland te hebben in overleg met anderen. Op zo'n daad van grote burgerlijke ongehoorzaamheid staat maximaal een jaar cel. De mannen verschijnen morgen voor de rechter.