Volledig scherm
© REUTERS

‘Facebook onderzoekt lancering eigen cryptomunt’

Facebook werkt in het geheim aan een eigen digitale munt die zowel op internet als in het echte leven te gebruiken is. Dat schrijft zakenkrant Financial Times op basis van personen die bekend zijn met het project. 

De Amerikaanse techreus zou al ruim een jaar werken aan de munt, waarbij het contact legde met verschillende bedrijven die handelen in crypto’s en met handelsplatformen.

Facebook zou de waarde van de munt willen koppelen aan de dollar. Voormalig hoofd van betaalbedrijf PayPal David Marcus leidt naar verluidt de cryptodivisie van Facebook. Het plan van Facebook is om de GlobalCoin - zoals de munt intern bekendstaat - begin 2020 in een dozijn landen te introduceren, schrijft de BBC. Het bedrijf zou in de zomer meer details vrijgeven over zijn plannen met de cryptovaluta en eind dit jaar een test willen houden.

Of het virtuele betaalmiddel uiteindelijk onder de naam GlobalCoin verschijnt is niet bekend. Eerdere geruchten spraken van Project Libra als interne naam voor het project. Het doel van Facebook is volgens de Britse omroep om financiële barrières weg te nemen, te concurreren met banken en de kosten voor consumenten omlaag te brengen.

Winklevoss

Eén van de bedrijven waar Facebook mee zou samenwerken is Gemini, dat is opgericht door de gebroeders Winklevoss. De tweeling Cameron en Tyler Winklevoss stonden aan de wieg van de voorloper van Facebook. Zij beschuldigden Facebook-oprichter Mark Zuckerberg er eerder van het idee van profielenwebsite te hebben gestolen. De zaak kwam voor de rechter en Facebook en werd uiteindelijk geschikt voor 65 miljoen dollar in contanten en aandelen. De bedrijven wilden niet op de berichten reageren.