Volledig scherm
De Facebook Portal is een slimme luidspreker waarmee ook videogesprekken gevoerd kunnen worden. Het door privacy-schandalen geteisterde bedrijf zegt dat alle gesprekken privé blijven. © REUTERS

Facebook onthult slimme luidspreker

Facebook heeft Portal onthuld. Een apparaat dat naast een luidspreker ook bestaat uit een intelligente camera en videoscherm. Portal is bedoeld om gemakkelijker videogesprekken mee te voeren. Het bedrijf belooft niet mee te luisteren.

Portal is een tegenhanger van intelligente speakers als de Google Home, HomePod van Apple en de Echo van Amazon. Mensen kunnen die apparaten allerlei taken laten uitvoeren door ertegen te praten, bijvoorbeeld om boodschappen te bestellen, muziek te bedienen of informatie op te zoeken.

Facebook wil met zijn spraakgestuurde apparaat mensen vooral binden aan zijn chat- en belfunctie Messenger. Met de Portal is het mogelijk een videogesprek te beginnen met alle andere gebruikers van die app. Gebruikers van het apparaat blijven automatisch in beeld, doordat de camera de videobeller automatisch volgt.

Privacyschandaal 

De onthulling van de Portal stond naar verluidt al in mei gepland, maar zou toen zijn uitgesteld wegens een groot privacyschandaal rond Facebook. Kort daarvoor werd bekend dat persoonlijke gegevens van miljoenen Facebookgebruikers in handen waren gekomen van het onderzoeks- en campagnebureau Cambridge Analytica.

Om privacyzorgen voor te zijn, stelt Facebook in zijn presentatie dat alle gesprekken via de Portal privé blijven. Het techbedrijf gebruikt onder meer versleuteling om videochats vertrouwelijk te houden.
Het eerste eigen apparaat uit de keuken van Facebook ooit is vooralsnog alleen in de Verenigde Staten te koop en kost tussen de 199 en 349 dollar.