Volledig scherm
© AP

‘Facebook werkt aan eigen cryptovaluta voor nieuw betaalsysteem’

Facebook werkt aan een eigen betaalsysteem, gebaseerd op cryptocurrency. Het sociale netwerk is volgens The Wall Street Journal in een vergevorderd stadium van de ontwikkeling.

Het gerucht gaat al langer dat het techbedrijf van Mark Zuckerberg werkt aan een eigen cryptovaluta. Inmiddels zou het bedrijf bezig zijn met het aan boord halen van online verkopers, zodat klanten via Facebook kunnen inloggen en betalen. Wat voor verkopers dat precies zullen zijn, is nog niet duidelijk.

Naast het mogelijk maken van onderlinge transacties tussen gebruikers en online betalingen op het internet, zou Facebook het coinplatform willen koppelen aan advertenties. Het bedrijf zou erover denken om gebruikers in tokens uit te betalen als ze advertenties bekijken. Daarnaast moeten gebruikers op advertenties kunnen klikken om producten met de cryptovaluta te kopen, waarna de adverteerder deze weer kan inzetten om nieuwe advertentieruimte in te kopen.

Stablecoin

De waarde van de ‘Facebook-coin’ zou direct gelinkt zijn aan die van de dollar en dus niet fluctueren zoals bij andere cryptovaluta als de bitcoin. Facebook is niet het eerste bedrijf in de cryptowereld die dit systeem hanteert. De tether, een andere zogeheten stablecoin, bestaat al sinds 2014.

De digitale munt van Facebook zal naar alle waarschijnlijk ook werken met WhatsApp en Instagram, twee dochterbedrijven van Facebook. Het bedrijf heeft de valuta overigens nog niet officieel aangekondigd.

Bitcoin bereikt hoogste punt 2019

Ondertussen heeft de waarde van de bitcoin, de grootste cryptocurrency, zijn hoogste punt van 2019 bereikt. De koers steeg met zo’n 6 procent tot 5800 dollar. De digitale munt klimt momenteel uit een flink dal.

Halverwege december 2018 was één bitcoin ‘slechts’ 3150 dollar waard. Ook de waarde van andere munten, zoals ethereum, litecoin en monero, steeg de afgelopen tijd flink. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de stijging te maken heeft met de plannen van Facebook.