Volledig scherm
© AP

Facebookstoring liet miljoenen mensen werking van algoritmes zien

Acht uur lang konden veel gebruikers gisteren geen foto’s meer zien of uploaden op de platformen Facebook, Instagram en WhatsApp. De storing toonde hoe het algoritme van Facebook foto’s die we plaatsen interpreteert en categoriseert.

In plaats van een foto van een perfecte cappuccino, kregen gebruikers van Instagram en Facebook gisteren enkel een wit vlak met wat tekst te zien. ‘Afbeelding kan het volgende bevatten: tafel, lepel, lach.’ Op deze foto staat dus waarschijnlijk een tafel, een lepel en een persoon die lacht. Zodra een foto wordt geplaatst op een van de platformen van Facebook, proberen algoritmes te interpreteren wat er op de foto te zien is.

Data

Het duurde gisteren niet lang of mensen begonnen die tags te delen op sociale media. Zack Whitacker bijvoorbeeld, journalist bij technologiewebsite TechCrunch, stelde vast dat het algoritme rond zijn profielfoto hem relatief goed omschreef. ‘1 person, beard.’ Facebook gebruikt dit soort tags om het platform ook toegankelijk te maken voor mensen met visuele beperkingen.

De vraag is natuurlijk of die beschrijvingen ook gebruikt worden in de advertentiemachine die Facebook is. Want er zit heel wat data in al die foto’s. Heb je een huisdier? Drink je graag koffie? Of maak je weleens een foto in de sportschool? Technologiewebsite The Verge stelde de vraag aan Facebook, maar kreeg nog geen antwoord.

Foutjes

Soms loopt er iets fout met het algoritme. Zo telt het de menselijke portretten van het schilderij waar je voor staat mee in het aantal personen op de foto. Soms voegt Facebook ook heel rare tags toe, zoals bij de Amerikaanse journalist Danielle Abril. Zij kreeg in een van de beschrijvingen de volgende info: ‘5 people, including Danielle Abril, people smiling, people standing, hoes (hoeren of sloeries, red) and indoor.’

  1. Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

    Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

    YouTubers Ties Granzier (20) en Govert Sweep (21), die in Amerika werden opgepakt omdat ze de militaire basis Area 51 betraden, zijn aangeklaagd voor het binnentreden van verboden terrein. Justitie verdenkt hen ervan dat bewust gepland te hebben in overleg met anderen. Op zo'n daad van grote burgerlijke ongehoorzaamheid staat maximaal een jaar cel. De mannen verschijnen morgen voor de rechter.