Geen geld voor een nieuwe telefoon? Zo gebruik je je huidige toestel langer
Een nieuwe telefoon kan flink in de papieren lopen. Is hier even geen budget voor? Met deze tips haal je het maximale uit de levensduur van je huidige toestel.
Grondig schoonmaken van je smartphone
De gemiddelde smartphone heeft een druk leven en wordt overal mee naartoe gesleept. Hierdoor stapelen de bacteriën, kruimels, vlekken en stofvlokjes zich op.
Het kan daarom geen kwaad om een toestel zo nu en dan grondig schoon te maken. Gebruik hiervoor een microvezeldoek. Deze is dankzij het zachte materiaal ideaal voor het afnemen van de behuizing en het scherm. Je kunt het doekje eventueel vochtig maken, maar gebruik geen sop (met zeep).
Verder is het verstandig om de poorten van een smartphone schoon te maken. Aansluitingen (zoals voor de oplader) worden steeds kleiner en dat maakt ze een perfecte verzamelplaats voor stof. Maak de toegangspoort bijvoorbeeld voorzichtig schoon met een tandenstoker, of gebruik een busje met perslucht. Wees wel voorzichtig, want de oplaadpoort is meestal erg kwetsbaar.
Een nieuw jasje voor je smartphone
Niet iedereen houdt van telefoonhoesjes, maar ze bestaan niet voor niets. Smartphones zijn en blijven ontzettend kwetsbaar en een ongeluk zit in een klein hoekje. Overweeg daarom om je toestel een verse beschermcase te geven.
Wie gek is op het design van haar of zijn telefoon, kiest een transparante hoes. Ga je voor maximale bescherming? Kies dan een robuustere case die bijvoorbeeld schokken kan absorberen.
Verder is het slim om een screenprotector te plaatsen. Zo bescherm je het meest gevoelige onderdeel van een smartphone: het scherm. Een goede screenprotector beschermt niet alleen tegen krassen, maar kan ook een klap opvangen. Haal dus bij voorkeur een screenprotector van gehard glas in huis.
Schoonheid zit van binnen
Nu de buitenkant is opgefrist, is het tijd om naar de binnenkant te kijken. Je kunt de levensduur van een smartphone verlengen door zo nu en dan een grote schoonmaak te houden.
Verwijder daarom onnodige apps en wis wazige of lelijke foto’s en video’s. Apps en bestanden nemen niet alleen opslagruimte in, maar verbruiken ook processorkracht (en daarmee energie). Na het verwijderen van onnodige bagage voelt je smartphone dus sneller aan.
Wil je helemaal een frisse start maken? Breng het toestel dan terug naar de fabrieksinstellingen. Zoals de naam doet vermoeden worden dan alle persoonlijke instellingen gereset en begin je met een schone lei.
Wanneer je voor zo’n grondige reset kiest is het wel handig om vooraf een goede back-up te maken. Je kunt dan altijd een reservekopie van persoonlijke apps en instellingen terugzetten mocht je achteraf spijt krijgen.
Wees lief voor de accu
Er zijn veel broodje aap-verhalen rondom de accu’s van telefoons. Zo geloven sommigen dat snelladen slecht is voor de batterij. Dit klopt niet.
Maar het is wel zo dat de accu in de loop der jaren minder wordt. De totale capaciteit neemt af waardoor er simpelweg minder energie in past. Gelukkig kun je dit proces een beetje vertragen.
Pas bijvoorbeeld op met hoge temperaturen. Batterijen slijten sneller wanneer ze het warm hebben. Het is daarom niet handig om een telefoon in de volle zon of vlak bij de verwarming op te laden. Verder is het verstandig om een telefoon gedurende de dag steeds een beetje op te laden, in plaats van in één keer. Idealiter schommelt het accupercentage ongeveer tussen de 20 en 80 procent.
Zodra de accu echt versleten is kun je overwegen om deze te (laten) vervangen. Dit is meestal goedkoper dan het kopen van een nieuw toestel en verlengt de levensduur aanzienlijk.
Luister naar je telefoon
Staat er een update voor je smartphone klaar? Installeer deze dan zo snel mogelijk. Updates verhelpen niet alleen (veiligheids)problemen, maar zorgen ook voor een betere gebruikerservaring. Fabrikanten zorgen er bijvoorbeeld voor dat de telefoon in kwestie iets energiezuiniger wordt en dus langer meegaat.
Verder wil het nog weleens helpen om je telefoon zo nu en dan even helemaal uit te zetten, net zoals je met een laptop doet. In principe zijn smartphones gemaakt om continu aan te staan, maar met name oudere modellen hebben hier weleens moeite mee.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit is de beste smartphone van hooguit 500 euro
Samen met de redactie van BestGetest zetten we iedere twee maanden de beste smartphones op een rij. Dit keer kijken we naar telefoons in de prijsklasse van maximaal 500 euro, waarin Chinese techreus Xiaomi goed scoort. -
Waar moet je op letten als je tech koopt in de Verenigde Staten?
De euro is aan het opkrabbelen na een dip in 2022, waardoor je meer dollars kan wisselen. Voeg daar goedkopere prijzen in de VS aan toe, en winkelen aan de overkant van de oceaan wordt weer interessant. Waar moet je op letten als je tech koopt in Amerika? -
PREMIUM
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je ervanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen? -
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt? -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
-
Minder iPhones en Samsung Galaxy's in 2023: ‘Markt smartphones krimpt door inflatie’
Wereldwijd worden er dit jaar waarschijnlijk minder smartphones verkocht. Dat voorspelt Samsung Electronics, ‘s werelds grootste smartphonemaker. Volgens het Zuid-Koreaanse concern houden veel mensen de hand op de knip als het gaat om een nieuwe slimme telefoon, nu het leven over de gehele linie duurder is geworden en het slechter gaat met de economie. -
-
-
Elon Musk tijdens rechtszaak: ‘Dat ik tweet, betekent niet dat mensen mij geloven’
De invloed van de tweet die Elon Musk in 2018 stuurde over het van de beurs halen van de elektrische-autofabrikant Tesla moet niet worden overschat. Dat zei Musk vrijdag in de rechtszaal in San Francisco tegen de juryleden die zich buigen over de vraag of de Tesla-topman met zijn tweet fraude heeft gepleegd en beleggers heeft benadeeld. ,,Alleen omdat ik ergens over tweet, wil niet zeggen dat mensen het geloven of er naar handelen”, zei Musk. -
Veel te besteden? Dit zijn de beste dure smartphones van het moment
Wie veel te besteden heeft kan een beest van een smartphone in huis halen. Maar wat is de beste high-end telefoon die je nu kunt halen? We zetten de toppers op een rij.