Gek van kinderen die je slimme speaker bedienen? Zo houd je dat tegen
Slimme speakers zijn handig, maar je wil mogelijk niet dat je kinderen bij je agenda kunnen of muziek aanzetten met volwassen teksten. Er zijn gelukkig manieren om daar een stokje voor te steken.
Met slimme speakers in huis kun je vragen stellen, het slimme huis besturen, media starten en meer. Heb je kinderen, dan wil je waarschijnlijk niet dat zij hetzelfde kunnen doen als jij. Deze speakers geven bijvoorbeeld toegang tot je persoonlijke informatie, zoals je agenda. Tevens kun je de speaker gebruiken om allerlei muziek en video’s te starten die niet geschikt zijn voor kinderen.
Hé Google
Bij de slimme speakers van Google is het mogelijk om bepaalde functies voor kinderen af te schermen, mits je de Google Assistent hun stem laat herkennen. Daarvoor gebruik je de Family Link-app (Android en iOS).
Eerst moet het kind een eigen Google-account hebben. Vervolgens kun je in de Family Link-app naar je kind gaan en kiezen voor ‘Instellingen beheren > Google Assistent > Je kind toevoegen aan nieuwe apparaten’. Als je meerdere apparaten hebt, kun je die aanvinken.
Vervolgens stel je Voice Match in. Door deze functie herkent de Google-speaker wie er praat. Je kind moet daarvoor wel een aantal instructies uitvoeren, zodat Voice Match de stem kan leren. Specifiek moet er twee keer ‘Oké Google’ en twee keer ‘Hé Google’ worden gezegd.
Beperkingen
Op deze manier kan het kind de Google-speaker gewoon gebruiken, maar worden er enkele functies afgeschermd. Zo is het niet mogelijk om YouTubevideo’s of muziek van YouTube te starten. Ook kunnen er geen aankopen worden gedaan. Tevens is het voor kinderen niet mogelijk om acties te doen die niet van Google komen, behalve als ze geschikt zijn bevonden voor gezinnen. Kinderen kunnen dus niet zomaar iets op Netflix aanzetten, maar wel de Donald Duck-quiz doen. In de Family Link-app kun je ook bij de instellingen van de apparaten ‘Persoonlijke resultaten’ uitzetten. Daardoor kunnen kinderen niet meer bij je agenda komen.
In Android kan het gebruik van de Google-speaker verder worden ingeperkt via de filters van ‘Digitaal welzijn’. Deze functie is op dit moment nog niet in Nederland beschikbaar, maar daar komt in de toekomst ongetwijfeld verandering in. Met deze filters is het mogelijk om op bepaalde tijdstippen een time-out te nemen. Dan reageert de speaker niet meer op vragen. Wekkers blijven wel werken.
Hé Siri
Bij Apple is het iets minder ingewikkeld. Om ervoor te zorgen dat kinderen niets verkeerds horen uit je HomePod, moet je ze als losse gebruiker toevoegen. Dat gebeurt in de Woning-app, door bij ‘personen’ op je naam te tikken en dan de schakelaar bij ‘Herken mijn stem’ om te zetten. Je kinderen moeten via hun eigen Apple ID onderdeel zijn van je gezin in de app.
Muziek voor volwassenen blokkeren kan in de Woning-app door naar de HomePod te gaan en de instellingen te openen. Bij ‘Muziek en podcasts’ schakel je ‘Expliciete inhoud toestaan’ uit. Bij het kopje Siri kun je eventueel persoonlijke vragen uitzetten.
Alexa
De Echo van Amazon, met slimme assistent Alexa, is sinds kort ook in Nederland te koop. Opvallend is dat Amazon een kinderversie van zijn kleine Echo Dot-speaker levert. Deze speaker heeft niet alleen een leuk ontwerp, met de kop van een panda of tijger, maar kan ook alleen kindvriendelijke content afspelen. Ook tijdslimieten zijn standaard aanwezig.
Eén klein puntje: Alexa spreekt nog geen Nederlands. Al kan dat ook een voordeel zijn, als je een niet-Engels sprekend kind buiten de assistent wil houden.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wordfeud uitgespeeld? Probeer dan deze woordspelletjes eens
Het spelen van Wordfeud blijft een onverminderd populair tijdverdrijf in Nederland maar wat als je toch op zoek bent naar iets anders? Wij selecteerden vijf alternatieven voor de bekende Scrabble-app. -
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Musk belooft reclamevrij Twitter voor duurder abonnement
Twitter-eigenaar Elon Musk heeft zaterdag in een reeks berichten aangekondigd om binnenkort een duurder abonnement in het leven te roepen, waarbij de gebruikers niet langer reclame te zien zullen krijgen. Dat zou een radicale verandering van het verdienmodel van het platform betekenen. -
Fout cadeau gekregen? Zo verkoop je het via Facebook zonder dat je vrienden het zien
Niet alle cadeaus die je krijgt, vallen in de smaak. Weggeven of verkopen via Facebook Marketplace is gratis en efficiënt, maar hoe pak je dat het best aan? En hoe zorg je ervoor dat de milde schenker niet ziet dat je zijn prachtige geschenk meteen weer te koop zet? Onze journaliste zocht het uit. -
Met video3
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs.
-
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Heeft iedereen straks een kwantumcomputer in huis?
De kwantumcomputer belooft een onvoorstelbare rekenkracht en zal daarom onze wereld veranderen. ,,Hij kan dingen die we ons nog niet eens kunnen voorstellen.” -
-
-
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
Is het illegaal om het Amerikaanse Netflix-aanbod met een VPN te bekijken?
Even snuffelen in het veel grotere Netflix-aanbod in Amerika, of een dienst als HBO Max proberen terwijl die in Nederland niet verkrijgbaar is? Misschien heb je al eens een reclame voorbij zien komen voor een VPN, waarmee je naar buitenlandse streamingdiensten kan kijken. Maar mag dat eigenlijk wel?