Volledig scherm
Het hoofd in kwestie. © Forbes

Gezicht uit 3D-printer fopt gezichtsherkenning van Android-toestellen

Een nephoofd volstaat  om de gezichtsherkenningsoftware van sommige Android-telefoons om de tuin leiden. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes. Een verslaggever liet een 3D-print van zijn eigen gezicht maken en nam de proef op de som. De iPhone X werd niet gekraakt.

De verslaggever liet volledige 3D-foto's van zichzelf maken in een fotostudio. Zo werd elk detail en de gehele vorm van zijn gezicht meegenomen.

Het hoofd printen was relatief goedkoop. Voor 300 dollar werd het realistische lichaamsdeel ontwikkeld en gefabriceerd. Dat duurde in totaal drie dagen. Volgens de verslaggever was het verrassend makkelijk: een groep georganiseerde dieven zou de technologie ook kunnen gebruiken om telefoons te ontgrendelen om aan gevoelige informatie te komen.

De geteste telefoons - LG G7 ThinQ, Samsung S9, Samsung Note 8 en de OnePlus 6 - werden allemaal vroeger of later gekraakt. De iPhone X bleef ongekraakt. Echt heel gek is dat niet echter. Geen van de bovenste bedrijven claimt dat hun gezichtsherkenningsoftware beter is dan die van Apple. Daarnaast beschikt de iPhone over veel meer technieken met hun Face ID.