De Doodle met Wubbo Ockels.
Volledig scherm
De Doodle met Wubbo Ockels. © Google

Google eert astronaut Wubbo Ockels met eigen doodle

De Nederlandse astronaut Wubbo Ockels wordt vandaag door Google geëerd met een eigen doodle. De in 2014 overleden Ockels was de eerste Nederlander in de ruimte en zou vandaag 74 jaar zijn geworden. De techreus noemt hem ‘de kampioen van de duurzame energie, die bekend stond om zijn positieve kijk op het leven’. 

Wubbo Ockels in 1985.
Volledig scherm
Wubbo Ockels in 1985. © ANP

Wubbo Ockels (geboren op 28 maart 1946 in Almelo) was natuurkundige, ruimtevaarder, piloot en hoogleraar. Van 31 oktober tot en met 6 november 1985 maakte hij als eerste Nederlander een vlucht door de ruimte met het ruimteveer Challenger Hij was tijdens de vlucht en het verblijf in het Spacelab D-1 verantwoordelijk voor de vele meetapparatuur, waarmee allerlei proeven werden uitgevoerd, volgens Google meer dan 75.

Na zijn vlucht gebruikte hij zijn bekendheid als astronaut om zich in te zetten voor duurzaamheid. 

In 2008 werd bij toeval een vergevorderde niertumor bij hem geconstateerd. De tumor werd succesvol verwijderd, maar op 29 mei 2013 maakte Ockels bekend dat er een maand eerder opnieuw niercelkanker bij hem is ontdekt. Hij bleef tot kort voor zijn ziekbed hoogleraar Aerospace for Sustainable Science and Technology aan de faculteit Lucht- en Ruimtevaart van de TU Delft.

Ockels werd 68 jaar oud. ‘Dank je, dr. Wubbo Ockels, voor het verslaan van de zwaartekracht en het creëren van een betere toekomst voor ons allemaal!’, besluit Google

Lees ook: Wubbo Ockels: ‘Ik heb een superleven gehad’. 

Astronaut Wubbo Ockels in 2007.
Volledig scherm
Astronaut Wubbo Ockels in 2007. © ANP
Wubbo Ockels in 2011.
Volledig scherm
Wubbo Ockels in 2011. © ANP
  1. Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpreteert

    Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpre­teert

    ‘De allervreselijkste emoji’ noemt cartooniste ‘Niet nu Laura’ het. Ze heeft het over de simpele smiley met de neutrale glimlach, de slightly smiling face genaamd. Het internet barst van de memes over hoe we die emoji ervaren. Is hij gewoon blij? Ironisch? Passief-agressief? Zo’n simpele emoji blijkt voor velerlei uitleg vatbaar. Mediapsycholoog Koen Ponnet onthult waarom.