Volledig scherm
© Tweakers

Google heeft niet bezuinigd op de camera van deze middenklasse-telefoon

Als je geen zin hebt om ruim 800 euro uit te geven voor een nieuwe, krachtige smartphone, dan kun je altijd voor een beetje minder gaan. Meestal lever je dan onder meer bij de camera in aan kwaliteit. Maar niet bij de Pixel 3a en de 3a XL van Google. 

De nieuwe toestellen werden gisteren gepresenteerd op Google's I/O-conferentie. Tweakers probeerde de nieuwe smartphones van Google voor het eerst uit. Voor 399 euro heb je met de Pixel 3a een goede middenklassetelefoon in handen die niet heel veel heeft ingeleverd ten opzichte van zijn grotere broer, de Pixel 3. Voor 479 euro heb je de iets krachtigere Pixel 3a XL.

Plastic achterkant

Eén van de punten waarop Google wel heeft bespaard, is de behuizing. De Pixel 3a en 3a XL ogen hetzelfde als de duurdere Pixel-modellen, maar Google heeft het glas aan de achterkant verruild voor plastic. De behuizing van de Pixels zijn stof- en waterdicht en ook dat hoef je bij de Pixel 3a en 3a XL niet te verwachten.

Wat velen als een voordeel zullen zien is dat de middenklasse-modellen 3a en 3a XL nog een ouderwetse ingang voor je koptelefoon hebben. Deze ontbreekt op de duurdere Pixel-variant. Daar ben je al aangewezen op een bluetooth-koptelefoon of eentje met een USB-C-plug.

De camera van de Pixel 3a
Volledig scherm
De camera van de Pixel 3a © Tweakers

Uitstekende foto's

Dan de camera. Google beweert dat ze voor hun goedkopere modellen dezelfde fotocamera hebben gebruikt als voor de duurdere telefoons. En inderdaad, zowel de Pixel 3 als de goedkopere 3a en 3a XL hebben een 12,2 megapixel camera achterop zitten. De selfiecamera voorop heeft bij alle modellen een 8 megapixelsensor. Met de goedkopere variant maak je uitstekende foto's die de middenklasse ver overstijgen. En die je ook nog eens met dezelfde kwaliteit kunt bekijken. Alle Pixel-modellen komen namelijk met een kraakhelder oled-scherm.

Voorbeeld van een foto gemaakt met de Pixel 3a.
Volledig scherm
Voorbeeld van een foto gemaakt met de Pixel 3a. © Tweakers

Qua snelheid is het nog moeilijk bepalen wat de prestaties zijn van de Pixel 3a en de Pixel 3a XL. De telefoons op de I/O-conferentie in het Californische Mountain View zijn namelijk voor de presentatie helemaal leeggemaakt. Met maar een paar apps geïnstalleerd komen ze al wel vloeiend en snel over. 

Snelle updates

Wie al aan het twijfelen was over een Pixel-telefoon, maar moeite had met de prijs, of een Android One-telefoon overweegt, maar snellere updates en betere camerakwaliteit wil, zal blij worden van deze middenklasse-Pixels. Het is Google op het eerste gezicht namelijk gelukt redelijk wat van de prijs af te snoepen ten opzichte van de duurdere Pixels zonder dat de gebruikservaring daar enorm onder te lijden heeft. Officieel wordt de Pixel niet uitgebracht in Nederland, maar webshops zullen de telefoons wel importeren, net als de Pixel.

Meer weten? Lees de volledige preview op Tweakers.

  1. Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpreteert

    Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpre­teert

    ‘De allervreselijkste emoji’ noemt cartooniste ‘Niet nu Laura’ het. Ze heeft het over de simpele smiley met de neutrale glimlach, de slightly smiling face genaamd. Het internet barst van de memes over hoe we die emoji ervaren. Is hij gewoon blij? Ironisch? Passief-agressief? Zo’n simpele emoji blijkt voor velerlei uitleg vatbaar. Mediapsycholoog Koen Ponnet onthult waarom.