Volledig scherm
© EPA

Google kondigt Pixel 4 aan: vloeiend scherm en handgebaren

Google heeft zijn Pixel 4-smartphones officieel aangekondigd. Beide telefoons zijn voorzien van Motion Sense voor gebarenbediening die werkt met radar en een vloeiend scherm door de verversingssnelheid van 90 beelden per seconde. Kleine kanttekening: de telefoons komen niet officieel uit in ons land/

Volgens Google verandert de verversingssnelheid van het scherm automatisch afhankelijk van wat er getoond wordt. Op momenten waarop het beeld stilstaat gaat de verversingssnelheid naar 60Hz om accu te sparen. Bij beweging moet het 90Hz-beeld van de Pixel 4-toestellen zorgen voor vloeiende weergave.

Volledig scherm
© REUTERS

De Pixel 4 XL heeft een 6,3 inch-scherm en de Pixel 4 heeft een 5,7 inch-variant. De schermen hebben een 19:9-verhouding en geen inkeping, maar aan de bovenkant van de telefoons zit een dikke rand met camera’s en sensoren. Op deze plek integreert Google een radar die gebruikt wordt voor gezichtsherkenning en gebarenbediening.

Met de zogenaamde Soli-radar worden kleine bewegingen rondom de smartphone gedetecteerd en op die manier kunnen de telefoons volgens Google nauwkeurig handbewegingen herkennen. Dat wordt gebruikt voor Motion Sense, een methode om de Pixel-smartphones te bedienen met gebaren. Het is bijvoorbeeld mogelijk om met een handbeweging een muzieknummer over te slaan, een alarm te snoozen of het toestel op stil te zetten. Volgens Google zullen de algoritmes in de toekomst verbeteren en zullen er meer functies komen.

De telefoons hebben geen vingerafdrukscanner, maar kunnen ontgrendeld worden met gezichtsherkenning. De techniek daarvoor werkt volledig op het toestel zelf, zonder dat er beelden online opgeslagen worden of gedeeld worden met Google-diensten, zegt de fabrikant. Google gebruikt hiervoor de Titan M-beveiligingschip in de smartphones.

Volledig scherm
© REUTERS

De Pixel 4-smartphones komen niet officieel uit in Nederland en België, net als de voorgangers. In andere Europese landen zijn de telefoons wel te koop. Google biedt de Pixel 4 in Duitsland aan vanaf 749 euro en de Pixel 4 XL kost minimaal 899 euro. Daarmee zijn de telefoons respectievelijk 100 en 50 euro goedkoper dan hun voorgangers bij introductie. Vanaf 24 oktober worden de nieuwe smartphones geleverd.