Google lanceert chatbot ‘Bard’ na enorm succes ChatGPT
Als we analisten mogen geloven is de artificieel intelligente chatbot ChatGPT van start-up OpenAI een enorm succes. Met honderd miljoen gebruikers twee maanden na lancering zou het de snelst groeiende internetapp voor consumenten ooit zijn. Dat zorgt voor zenuwen bij Google en dus maakt de technologiegigant een bocht: binnenkort is een gelijkaardige chatbot bruikbaar voor het brede publiek.
Instagram had er 2,5 jaar voor nodig, TikTok deed het in negen maanden, maar ChatGPT zou in januari, acht weken na lancering, al aan 100 miljoen maandelijks actieve gebruikers zitten. ,,We kunnen ons geen internetapp voor consumenten herinneren die de afgelopen twintig jaar zo snel gegroeid is”, schrijven analisten van grootbank UBS, aldus persagentschap Reuters.
De experimentele chatbot van OpenAI heeft zo Google op haar grondvesten doen schudden. Volgens The New York Times heeft het management daarom een ‘code rood’ afgeroepen. De vrees bestaat dat ChatGPT zo goed vragen kan of zal kunnen beantwoorden dat het een directe concurrent van de dominante zoekmachine zal worden. Die is nog steeds van levensbelang voor de inkomsten van het internetbedrijf. ,,Een leidinggevende van Google noemde het een kantelpunt voor de toekomst van Google”, schrijft de Amerikaanse krant.
‘Bard’ zal in eerste instantie worden getest door een beperkte groep mensen. De komende weken wil Google de chatbot openbaar maken voor het brede publiek.
Koffiedik kijken
Hoe krachtig de chatbot zal zijn, is nog koffiedik kijken. Google benadrukt dat de feedback van gebruikers zal worden ingezet om de chatbot correcte informatie te laten weergeven. Dat is ook meteen een groot punt van kritiek op ChatGPT: die kan antwoorden geven die compleet fout zijn, zonder daarvan enige indicatie te geven. ,,Het is van groot belang dat we deze ervaringen in de wereld brengen op een gedurfde en verantwoorde manier”, schrijft Pichai in z’n blogpost.
Nog meer AI in de zoekmachine
Google gebruikt al een tijdje artificiële intelligentie in haar brede aanbod van apps en websites. Zo zijn er computermodellen die helpen om zoekopdrachten te begrijpen. Het bedrijf wil verder gaan dan feitelijke antwoorden op vragen geven.
Zo zou AI ervoor moeten zorgen dat Google verschillende antwoorden op complexere vragen kan samenvatten in een korte tekst, met daarbij links naar onder andere artikelen over het onderwerp. Die functionaliteit heeft nog geen concrete lanceerdatum gekregen.
Hete adem van Microsoft in de nek
ChatGPT is ontwikkeld door OpenAI en die start-up krijgt een flinke som geld — zo’n tien miljard dollar — toegestopt door Microsoft. Die techgigant probeert al jaren tevergeefs met Google te concurreren, maar zoekmachine Bing kon nooit een deuk in een pak boter slaan.
Kijk onze video's op techgebied in onderstaande playlist:
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
Minder iPhones en Samsung Galaxy's in 2023: ‘Markt smartphones krimpt door inflatie’
Wereldwijd worden er dit jaar waarschijnlijk minder smartphones verkocht. Dat voorspelt Samsung Electronics, ‘s werelds grootste smartphonemaker. Volgens het Zuid-Koreaanse concern houden veel mensen de hand op de knip als het gaat om een nieuwe slimme telefoon, nu het leven over de gehele linie duurder is geworden en het slechter gaat met de economie. -
Musk: ‘Verlieslatend Twitter speelt na maart weer quitte’
Elon Musk verwacht dat het door hem gekochte socialmediaplatform Twitter tussen april en juni weer evenveel geld verdient als dat het uitgeeft. Nu geeft het door hem geleide bedrijf nog honderden miljoenen dollars meer uit dan er binnenkomen, onder andere doordat adverteerders Twitter links laten liggen na de overname vorig jaar. -
Kijken je kinderen naar gamestreamers? Zo weet je of ze niks raars zien
Kinderen spelen tegenwoordig niet alleen games, ze kijken ook naar livestreams waarin gamers en entertainers het voor hen doen. Met name Twitch en YouTube zijn razend populair, maar wat als een streamer problematische dingen begint te roepen of seksueel wordt? We kijken naar hoe je het streamgedrag van je kroost het beste kan monitoren.
-
Nieuwe tool laat tieners naaktfoto’s van internet halen
Tieners die naaktfoto’s van zichzelf online zien circuleren hebben vanaf nu een mogelijkheid om die beelden offline te halen. Met een nieuw door het Amerikaanse National Center for Missing & Exploited Children (NCMEC) ontwikkeld programma kunnen foto’s van bepaalde sociale media worden verwijderd. De tool, Take It Down, is deels gefinancierd door Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook. -
-
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Deze gegevens verzamelt jouw telefoon over waar je bent
‘Wil je je locatiegegevens delen?’ Maak je regelmatig gebruik van een smartphone, dan zul je die vraag weleens gezien hebben. Maar wat weet je telefoon eigenlijk over waar je bent, en hoe kun je er voor zorgen dat er zo min mogelijk van jouw informatie gebruikt wordt?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer