Volledig scherm
De applicatie van Google Play Store op een smartphone. © ANP

‘Gratis’ apps kosten honderden euro's zonder dat je het weet

Gebruikers van Android moeten goed opletten in de Play Store. Apps die een gratis ‘probeerabonnement’ aanbieden, brengen na het eindigen van die periode onaangekondigd honderden euro's in rekening. Google doet voorlopig niets.

Onder meer de app met de naam Voice Recording Free doet mee aan deze praktijken. Zodra je de app geïnstalleerd hebt, word je gevraagd om het gratis proefabonnement te starten. Als je dit abonnement niet binnen drie dagen stopzet, krijg je een rekening van 210 euro. Dat gebeurt maandelijks. Als je niet doorhebt dat het geld wordt afgeschreven, kan de rekening torenhoog oplopen.

Dat werd ontdekt door een Reddit-gebruiker die zelf een enorme rekening in de brievenbus kreeg. Hij deed geen opzegging en moest 265 euro aftikken voor het abonnement. Vanzelfsprekend ging hij met de rekening naar Play Store-eigenaar Google, maar de gebruiker kwam van een koude kermis thuis.

,,De rekening is helaas terecht”, zei de tech-gigant hem. Het enige wat de gebruiker kon doen was een slechte recensie achterlaten. En dat terwijl de app meer dan 400.000 downloads heeft. ,,Dan kan ik toch niet de enige zijn met een gigantische rekening?” aldus de man. ,,Het is duidelijk dat de truc bewust in de app is gestopt om ‘legitiem’ geld te trekken van onwetende gebruikers.”

Ook andere apps zoals UnZip en Flashlight bieden de abonnementen aan. ,,Het meest opvallende is dat de betaling niet eens voor functionaliteit is, maar voor het verwijderen van advertenties. Je betaalt dus enkel en alleen voor het niet zien van reclame. Dat is overduidelijk geen honderden euro's waard bij zo’n simpele app”, aldus beveiligingsexpert Lukas Stefanko op Twitter. Bovengenoemde apps hebben beide zo’n miljoen downloads. Hoeveel mensen getroffen zijn door de sluiprekeningen, is onbekend. 

Tips

Om je portemonnee te redden geeft de cybersecurity-expert een aantal tips voor het veilig spelen op de Play Store. ,,Lees de reacties onder de app, daar blijkt al snel of er iets vreemds aan de hand is. Als de app je vraagt voor een probeerabonnement, maak dan allerlei reminders aan voor de verloopdatum van dat abonnement.” De belangrijkste tip is: gebruik je goede verstand. ,,Als je een app downloadt met een functionaliteit die geen gigantische impact heeft, besef dan: waarom zou ik hiervoor willen betalen?” aldus Stefanko.

Google Nederland is om een reactie gevraagd, maar heeft vooralsnog niet gereageerd.