Grote cyberaanval op MediaMarkt: ‘43 miljoen euro losgeld geëist’
VIDEOElektronicaketen MediaMarkt wordt sinds vanochtend getroffen door een aanval van hackers. De cybercriminelen achter deze aanval eisen 43 miljoen euro (50 miljoen dollar) losgeld in ruil voor toegang tot de gegijzelde systemen, meldt RTL Nieuws. Momenteel zou er worden onderhandeld over de betaling.
Een woordvoerder van MediaMarkt laat aan deze site weten niet op de hoogte te zijn van de miljoeneneis die de hackersgroep zou stellen. ,,Het nieuws hierover heeft ons verbaasd. Wij zijn nog volop in onderzoek.” Volgens RTL Nieuws gaat het om de cybercriminele groep Hive, die sinds juni 2021 bedrijven en organisaties aanvalt en hun computers en bestanden gijzelt. Hive zou vragen om het losgeld te betalen in bitcoins.
De Europese filialen van MediaMarkt zijn sinds gisterochtend getroffen door de aanval. Het gaat onder andere om vestigingen in Nederland, België en Duitsland. De winkels zijn nog wel open, maar producten retourneren of afhalen is niet meer mogelijk. Online kunnen ook artikelen worden besteld, volgens een woordvoerder zijn er geen problemen met de webshop. Het bedrijf heeft onmiddellijk de relevante autoriteiten geïnformeerd en werkt naar eigen zeggen hard om te achterhalen welke systemen er precies zijn getroffen.
Ransomware-aanval
RTL meldt op basis van interne documenten - e-mails van het bedrijf aan medewerkers - dat de winkelketen werknemers vraagt de computers in de winkels niet te gebruiken. Ook zouden de internetkabels uit de kassa’s moeten worden gehaald en mogen systemen niet opnieuw worden opgestart. Bronnen binnen het bedrijf spreken van een ‘ransomware-aanval’. ,,Alles is versleuteld’’, zegt een medewerker van Mediamarkt.
Hive
Eerder dit jaar viel de hackersgroep Hive ook een aantal Amerikaanse ziekenhuizen aan. Daardoor konden chirurgische ingrepen en radiologische onderzoeken niet doorgaan.
Slachtoffers van een cyberaanval kunnen naar de 'helpdesk’ van Hive, waar kan worden onderhandeld over de hoogte van het losgeld. Als de geldsom is overgemaakt, verschijnt op die website ook de software om de computers weer van het digitale slot te krijgen.
Maatregelen tegen cybercrime
Tweede Kamerleden van links tot rechts pleiten voor nieuwe maatregelen in deze strijd tegen gijzelsoftware en andere cybercrime. Daarbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan een nationale coördinator cyberveiligheid, nieuwe wetgeving en ‘een tas geld’.
Kamerleden erkennen de grote risico’s die recent in onderzoeksartikelen van deze site werden geschetst. Zo bleek dat inmiddels elke dag wel een Nederlands bedrijf of instelling wordt platgelegd door gijzelsoftware. Dat is software waarmee criminelen computersystemen versleutelen. Pas na de betaling van losgeld kan een slachtoffer weer in zijn eigen systeem.
Experts waarschuwden op deze site bovendien dat zo’n aanval, bij het uitblijven van kabinetsmaatregelen, een keer gaat uitmonden in een nationale ramp, bijvoorbeeld als ook drinkwaterbedrijven, energieleveranciers of ziekenhuizen geraakt worden.
Blader hieronder door de afbeeldingen om te leren hoe gijzelsoftware werkt.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Musk zet oud plan van Twitter door: inactieve accounts worden verwijderd
-
Doorbraak in medische wereld: AI kan korte metten maken met dodelijke superbacterie
Wetenschappers zijn erin geslaagd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) een nieuw antibioticum te ontwikkelen dat een dodelijke variant van een superbacterie kan doden. -
PREMIUMINTERVIEW
TU/e-rector neemt afscheid: ‘Er gaat veel te weinig geld naar onderwijs in deze regio’
EINDHOVEN – De TU/e krijgt voorlopig geen extra overheidsgeld. Maar zonder kan de universiteit niet groeien. En dat is wel hard nodig, zegt Frank Baaijens bij zijn afscheid als rector. ,,Meer geld vanuit de overheid is volledig gerechtvaardigd als je ziet hoeveel onderzoek hier wordt gedaan.”Veldhoven, Eindhoven -
PREMIUM1
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten? -
AI-pionier verlaat werkgever Google en waarschuwt: ‘Het is angstaanjagend’
Een van de grondleggers op het gebied van kunstmatige intelligentie, de 75-jarige Geoffrey Hinton, heeft ontslag genomen bij zijn werkgever Google. De onderzoeker wil nu waarschuwen voor de gevaren van de technologie die hij een halve eeuw lang heeft helpen ontwikkelen.
-
PREMIUM1
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
-
-
-
MediaMarkt getroffen door aanval hackers: winkels en webshop open, ruilen en afhalen niet mogelijk
Elektronicaketen MediaMarkt wordt sinds vanochtend getroffen door een aanval van hackers. Dat bevestigt een woordvoerster van het bedrijf na eerdere berichtgeving door RTL Nieuws, dat spreekt over een aanval met zogeheten gijzelsoftware. -
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel?